chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Week van de Bij van 31 mei tot 7 juni 2020: samen voor een bijvriendelijk landschap

  Looptijd: 31 mei 2020 tot 7 jun 2020

  Het Departement Omgeving organiseert voor de zevende keer de Week van de Bij. Die week wil burgers, bedrijven en overheden aanzetten tot positieve acties ten voordele van bijen.

  Vlaanderen bijenland, zorg voor onze bijen
  Bijen vervullen een uiterst belangrijke functie als bestuiver van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten, maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven. Dominique Persoone en Britt van Marsenille, peter en meter van de Week van de Bij, roepen iedereen op om samen voor onze bijen te zorgen. Op de affiches liggen ze als een bij op een bloem.

  Onderzoek

  Solitaire bijen, hommels en honingbijen hebben onze hulp nodig. Het recente onderzoeksproject BELBEES (2019) maakte een evaluatie en stelde een rode lijst op van bijen in België. “Uit de vergelijking in de geografische verspreiding tussen 1900-1969 en die tussen 1970-2017 blijkt dat meer dan de helft van de bijensoorten op ons grondgebied met uitsterven bedreigd is (33 procent), niet meer in ons land voorkomt (12 procent) of binnenkort misschien met uitsterven bedreigd is (7 procent).”

  Beknopte agenda
  Van 1 april tot 15 mei 2020 kunnen gemeenten zich inschrijven voor de wedstrijd Bijvriendelijkste gemeente. Het reglement en het inschrijvingsformulier staan op www.vvog.info.

  Week van de Bij zal op 1 mei 2020 aanwezig zijn op de Radio 2-Tuindag in Bokrijk en op de Floraliën Gent van 1 tot 10 mei 2020. De nieuwe bijenkrant zal vanaf dan verkrijgbaar zijn, ook op www.weekvandebij.be.

  Zondag 31 mei 2020: openingsfeest Week van de Bij in het Openluchtmuseum Bokrijk in Genk. In samenwerking met de provincie Limburg wacht een prachtig bijenfeest voor jong en oud. Iedereen is welkom tussen 13 en 18 uur, Bokrijklaan 1, 3600 Genk.

  Campagnemateriaal
  Gemeenten kunnen de nieuwe bijenkrant en ander campagnemateriaal nu bestellen op weekvandebij.be/bestel-campagnemateriaal. Educatief materiaal is te vinden op www.weekvandebij.be.  Voor een overzicht van alle activiteiten kunt u surfen naar de Facebookpagina.

   

  Campagnemateriaal