chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    Bespreking van de wet van 11 juli 2018 betreffende de betaling van de pensioenen, toelagen en renten van de overheidssector (B.S. 20 juli 2018).

    •  toepassingsgebied: Alle pensioenen, toelagen en renten van de overheidssector met uitzondering van deze van HR Rail.
    •  uitwerking:
      •  1 juli 2018 voor de vergoedingspensioenen en oorlogsrenten en voor de statuten, pensioenen en renten toegekend aan de burgerlijke oorlogsslachtoffers en aan de slachtoffers van daden van terrorisme (met uitzondering van de statuten van nationale erkentelijkheid en voor nationale solidariteit).
      •  1 december 2018 voor wat betreft de bepaling die stelt dat de periodieke pensioenen betaalbaar zijn per maand, waarbij elk maandbedrag wordt vereffend in de loop van de maand waarop het betrekking heeft.
      •  1 januari 2019 voor de rust- en overlevingspensioenen, de renten en de vergoedingen ten laste van de Staatskas en andere overheidspensioenen.[1]
    •  inhoud:
      •  Harmonisering betalingsmodaliteiten

    Aangezien voortaan de pensioenen van de drie pensioenstelsels (met uitzondering van deze van HR Rail) betaald zullen worden door de Federale Pensioendienst met behulp van dezelfde informaticatoepassing, is het nodig om de betalingsmodaliteiten van deze pensioenen te harmoniseren. De wet bekrachtigt het principe van de unieke betaling van de pensioenen (één enkele betaaldatum per titularis en één enkele betaalwijze per titularis). Dit principe is van toepassing voor de drie pensioenstelsels (werknemers – zelfstandigen – publieke sector).

    • Eén enkele betaaldatum per titularis

    Elke gepensioneerde ontvangt op éénzelfde maandelijkse datum het geheel van de prestaties die hem verschuldigd zijn door de Federale Pensioendienst (en dus niet langer bv: op datum x het overheidspensioen en op datum y het werknemerspensioen). Per maand zullen er nog slechts drie data zijn waarop deze ‘volledige’ uitbetaling kan plaatsvinden (voordien waren er voor de werknemers- en zelfstandigenpensioenen drie maandelijkse betaaldata en voor de overheidspensioenen drie andere betaaldata). Er is nog slechts één jaarlijkse betaaldatum voor kleine bedragen eind december. De betaaldata per kwartaal die betrekking hebben op de oorlogspensioenen en renten alsook de voorafbetalingen en de betalingen na vervallen termijn worden afgeschaft. Alle pensioenen van de publieke sector worden voortaan geïndexeerd tijdens de maand die volgt op de maand waarin de spilindex is bereikt.

    • Eén enkele betalingswijze per titularis

    Om over te kunnen gaan tot één enkele betaling per titularis, is het noodzakelijk om één enkele betaalwijze te hanteren. De betalingswijze is in hoofdorde en bij voorkeur een storting op een persoonlijke zichtrekening. Dit project zal in twee fases verlopen (zie ‘uitwerking’).

    [1] ‘En andere overheidspensioenen’: de rust- en overlevingspensioenen :

      - ten laste van het pensioenstelsel ingesteld bij de wet van 28 april 1958 betreffende het pensioen van het personeel van zekere organismen van openbaar nut alsmede van hun rechthebbenden;

      - ten laste van het Gesolidariseerde pensioenfonds van de provinciale en plaatselijke besturen bedoeld in artikel 3, 5), van de wet van 24 oktober 2011 tot vrijwaring van een duurzame financiering van de pensioenen van de vastbenoemde personeelsleden van de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten en van de lokale politiezones, tot wijziging van de wet van 6 mei 2002 tot oprichting van het fonds voor de pensioenen van de geïntegreerde politie en houdende bijzondere bepalingen inzake sociale zekerheid en houdende diverse wijzigingsbepalingen;

      - ten laste van het Fonds voor de pensioenen van de federale politie;

      - ten laste van de openbare machten of instellingen die, bij overeenkomst, het beheer van hun pensioenen aan de Dienst toevertrouwd hebben en ten laste van de openbare machten of instellingen die een overeenkomst inzake hun pensioenplan afgesloten hebben met een voorzorgsinstelling die het beheer van deze pensioenen in onderaanneming toevertrouwd heeft aan de Dienst. De Dienst legt de ontwerpbeslissing betreffende de toekenning van deze voordelen ter goedkeuring voor aan de betrokken openbare macht of instelling.