chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    Analyse van de wet van 13.01.2019* - houdende diverse bepalingen inzake pensioenen

    *Analyse van de wet van 13 april 2019 houdende diverse bepalingen inzake pensioenen 

    Bespreking van de wet van 13 april 2019 (BS. 30 april 2019):

    •  Toepassingsgebied: pensioenen overheidssector
    •  Uitwerking: zie per onderwerp
    •  Inhoud

    - Capelo-aangifte “historische” gegevens - boete
    - garantieregeling ambtenaren overgeheveld provincie Vlaams-Brabant naar de Vlaamse overheid (ministerie of Agentschap aangesloten bij de Pool)

    Hoofdstuk 7 – wijziging van de wet van 29 december 2010 houdende diverse bepalingen – Capeloverplichtingen – boetes 
    Datum inwerkingtreding : 1 juni 2019

    Artikel 18 – attest historische gegevens
    Op basis van de wet van 29 december 2010 houdende diverse bepalingen, is een werkgever, voor een gewezen personeelslid wiens loopbaan vóór 1 januari 2011 is geëindigd, enkel gehouden een attest “historische gegevens” aan te geven en te valideren binnen een termijn van één maand vanaf de ontvangst van een aanvraag om rust- of overlevingspensioen.

    Dit veroorzaakt moeilijkheden op twee vlakken:
    - onderzoek naar de opening van het recht op een pensioen: Een snelle uitwisseling van gegevens is noodzakelijk om de opening van het recht op een pensioen te onderzoeken. Het ontbreken van loopbaangegevens van vóór 1 januari 2011 bemoeilijkt dit;
    - de raming van het pensioenbedrag op “mypension” is niet correct.

    Om deze problemen op te lossen worden de werkgevers voortaan verplicht een attest “historische gegevens” aan te geven op vraag van een pensioeninstelling van een overheidsinstelling. Deze aangifte moet gebeuren binnen de maand na de vraag.

    Artikel 21 – 23 – boetes
    - boete van 100 euro per maand vertraging in volgende gevallen:
    * werkgever laat na vereiste informatie te verstrekken betreffende het diploma of betreffende de wijze waarop de arbeidsrelatie werd beëindigd;
    * werkgever laat na een foute aangifte op verzoek van de FPD recht te zetten;
    * laattijdige aangifte en validatie van het elektronisch attest “historische gegevens” voor personeelsleden die pas na 1 januari 2011 in dienst zijn getreden;
    * laattijdige aangifte en validatie van het elektronisch attest “historische gegevens”, hetzij wanneer de werkgever daarom gevraagd werd in het kader van een aanvraag van een rust- of overlevingspensioen, hetzij naar aanleiding van een vraag van een pensioeninstelling.

    - boete van 1000 euro per maand vertraging in volgende gevallen:
    * de werkgever weigert binnen een maand zijn administratief en geldelijk statuut aan de FPD mee te delen wanneer die daarom vraagt.

    - boete van 250 euro per personeelslid en per maand vertraging:
    * wanneer een werkgever weigert om binnen de maand gevolg te geven aan het verzoek van de FPD om hem kosteloos alle informatie te verstrekken die hij nuttig acht om de toepassing van de Capelo-wetgeving te controleren.

    Hoofdstuk 10 – pensioenwaarborg overhevelden provincie Vlaams-Brabant naar de Vlaamse overheid (ministerie of ARP).
    Datum inwerkingtreding: 1 januari 2018.

    Artikelen 33 – 35
    Deze artikelen regelen een pensioenwaarborg voor de personeelsleden die zijn overgeheveld van de provincie Vlaams-Brabant naar de Vlaams overheid.

    Het bedrag van het pensioen dat wordt toegekend aan de personeelsleden van de provincie Vlaams-Brabant die, ter uitvoering van artikel 264bis van het Vlaams Provinciedecreet van 9 december 2005, op 1 januari 2018 werden overgeheveld naar de Vlaamse overheid.

    Hun pensioen mag niet lager zijn dan wat zij zouden hebben gekregen overeenkomstig de wettelijke en reglementaire bepalingen die op 31 december 2017 op hen van toepassing waren, maar rekening houdend met de wijzigingen die deze bepalingen later zouden hebben ondergaan.

    Een specifieke garantieregeling wordt ingevoerd voor de personeelsleden van de provincie Vlaams-Brabant die vóór hun diensten bij de provincie Vlaams-Brabant tewerkgesteld waren bij de provincie Brabant.

    Zij behouden minstens het bedrag van het pensioen dat zij zouden gekregen hebben overeenkomstig de wettelijke en reglementaire bepalingen die op 31 december 2017 op hen van toepassing waren, maar rekening houdend met de wijzigingen die deze bepalingen later zouden hebben ondergaan, evenwel krachtens algemene maatregelen van toepassing op de instelling waartoe zij behoorden op het ogenblik dat zij, ter uitvoering van artikel 92bis, §4quater, van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, van de provincie Brabant werden overgeheveld naar de provincie Vlaams-Brabant.

    Deze specifieke garantieregeling is nodig om, voor de personeelsleden met voorafgaande diensten bij de gewezen unitaire provincie Brabant, ook hun “oude waarborg” te kunnen blijven waarborgen.