chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Woon-werkverkeer: (elektrische) fiets

  Kom je met de (elektrische) fiets naar het werk? Dan kun je binnen de diensten van de Vlaamse overheid een fietsvergoeding krijgen. Je ontvangt 0,21 euro per kilometer.

  Voor wie?

  • Je bent statutair of contractueel bij de diensten van de Vlaamse overheid.
  • Je gebruikt een klassieke of een elektrische fiets voor een deel of het volledige traject van je woon-werkverkeer (zie onder).
  • De afstand van een enkele rit is minstens 1 kilometer (zie onder).
  Welke soorten trajecten van woon-werkverkeer komen in aanmerking voor een fietsvergoeding?
  • voortraject: dit is het traject van je woonplaats tot de plaats van waaruit het openbaar vervoer of een ander transportmiddel wordt gebruikt voor je verdere woon-werkverplaatsing.
  • volledig traject: dit is het traject van de woonplaats naar je werkplaats.
  • natraject: dit is het traject vanaf een halte van het openbaar vervoer of de plaats waar een ander transportmiddel wordt verlaten tot aan je werkplaats.
  Waaraan moet je elektrische fiets voldoen om in aanmerking te komen voor een fietsvergoeding?

  Fietsvergoeding is mogelijk voor een elektrische fiets die voldoet aan volgende voorwaarden:

  • Er moet sprake zijn van trapondersteuning (Pedal Electric Cycle). Dit betekent dat de bestuurder zelf moet meetrappen om vooruit te komen, waarbij de elektrische motor extra kracht oplevert, en dat de motor ook stilvalt als de bestuurder niet trapt.
  • Er is enkel ondersteuning van de motor tot een snelheid van 25 km/u.
  • Het geleverde vermogen bedraagt maximaal 250 Watt.

  Fietsvergoeding is niet mogelijk voor een ‘snelle e-bike’:

  • De ‘snelle e-bike’ (speed pedelec) wordt in het koninklijk besluit van 1 december 1975 (over het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg) als bromfiets klasse B gecatalogeerd.
  • Het klopt dat ‘snelle e-bikes’ (speed pedelec) sinds kort fiscaal gelijkgesteld zijn met de klassieke fiets. Toch is een fietsvergoeding nog niet mogelijk omdat het toekennen ervan bij gebruik van een ‘snelle e-bike’ aan de personeelsleden bij de diensten van de Vlaamse overheid een aanpassing van het Vlaams Personeelsstatuut (VPS) vergt. Zo’n aanpassing vereist een beslissing van de Vlaamse Regering en de daaraan verbonden procedure van administratieve- en begrotingscontrole.
  • Tot op vandaag is in deze fietsvergoeding voor verplaatsingen met een ‘snelle e-bike’ (speed pedelec) niet voorzien in het VPS.
  Kun je een fietsvergoeding combineren met een abonnement openbaar vervoer?

  Gebruik je de (elektrische) fiets aanvullend op openbaar vervoer voor het voor- en/of natraject van je woon-werkverkeer?

  Dan is combinatie mogelijk, behalve met een Lijnabonnement. In dit laatste geval bekijkt het Dienstencentrum Personeelsadministratie (DCPA) of je personeelsdienst aan de hand van je persoonlijke situatie waarom een combinatie met een Lijnabonnement absoluut noodzakelijk is en of er een uitzondering kan worden gemaakt.

  Gebruik je de (elektrische) fiets afwisselend met het openbaar vervoer voor hetzelfde woon-werktraject?

  Dan hangt dit af van de je fietsgebruik:

  • Als je regelmatig de (elektrische) fiets gebruikt voor het woon-werktraject (volledig of gedeeltelijk) kun je geen aanspraak maken op een abonnement op het openbaar vervoer voor hetzelfde traject.
  • Als je sporadisch de (elektrische) fiets gebruikt voor het woon-werktraject (volledig of gedeeltelijk) kun je wel aanspraak maken op een abonnement op het openbaar vervoer voor hetzelfde traject.
  Komt een step ook in aanmerking voor een fietsvergoeding?

  Nee, een step komt als niet-gemotoriseerd voortbewegingstoestel niet in aanmerking voor de toekenning van een fietsvergoeding. 

  Volgens het verkeersreglement beantwoordt de step niet aan de definitie van 'rijwiel' dat door de gebruiker door middel van spierkracht wordt voortbewogen en niet met een motor is uitgerust.

  Goed om weten: een 'rijwiel' is in het verkeersreglement gedefinieerd als een voertuig met 2 of meer wielen dat voortbewogen wordt met pedalen of handgrepen door 1 of meerdere gebruikers en niet met een motor is uitgerust.

  Berekening en uitbetaling

  Het bedrag van de fietsvergoeding bedraagt 0,21 euro per kilometer en wordt maandelijks uitbetaald, samen met je salaris.

  Goed om te weten:

  Hoeveel dagen per week mag je meetellen in de berekening van je fietsvergoeding?

  Standaardberekening

  • De berekening gebeurt op basis van het gemiddeld aantal dagen per week dat je de (elektrische) fiets gebruikt voor je woon-werkverkeer. Dit moet je bij je aanvraag zelf inschatten.
  • Bij de bepaling van het gemiddeld aantal dagen per week wordt onder meer rekening gehouden met: structureel telewerk, je werkregime (bijvoorbeeld 80 procent), onregelmatig gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer, …
  • Met jaarlijkse vakantie moet je geen rekening houden.

  Werk je in continudienst?

  Dan wordt de vergoeding maandelijks bepaald op basis van het aantal effectieve arbeidsdagen dat je de fiets gebruikte.

  Heeft ziekte een invloed op de berekening van je fietsvergoeding?

  Je fietsvergoeding wordt automatisch stopgezet zodra je een volledige kalendermaand afwezig bent. Hervat je het werk opnieuw na een afwezigheid van meer dan 1 maand? Dan moet je de fietsvergoeding opnieuw aanvragen.

  Hoe fietsvergoeding aanvragen?

  Fietsvergoeding aanvragen: procedure voor klanten van het Dienstencentrum Personeelsadministratie (DCPA).

  Opgelet:

  • Gebruik je de (elektrische) fiets het hele jaar door voor je woon-werkverkeer? Dan vraag je de fietsvergoeding jaarlijks aan in december.
  • Gebruik je de (elektrische fiets) slechts 1 of enkele maanden? Dan vraag je de fietsvergoeding aan tot uiterlijk de 10e van de maand waarin je de fiets zal gebruiken. Je kunt de aanvraag ook indienen voor meerdere maanden.
  • Je kunt geen fietsvergoeding aanvragen voor een periode in het verleden.

  Hoe fietsvergoeding wijzigen?

  Je huidige fietsvergoeding wijzigen (traject, frequentie, …): procedure voor klanten van het Dienstencentrum Personeelsadministratie (DCPA).

  Opgelet:

  • Gebruik je de (elektrische) fiets het hele jaar door voor je woon-werkverkeer? Dan geef je elke wijziging onmiddellijk door.
  • Gebruik je de (elektrische fiets) slechts 1 of enkele maanden? Dan geef je elke wijziging voor de 10e van de maand waarin je de fiets zal gebruiken door.
  • Je kunt geen wijzigingen aanvragen voor een periode in het verleden.

  Regelgeving

  Contact

  Meer informatie of een vraag?

  Suggesties?

  Heb je aanvullingen of een opmerking over deze webpagina? Meld je suggestie(s).