chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Zen car autodelen

  zen car

  Wat is Zen Car autodelen?

  Zen Car is een bestaande autodeeldienst die verschillende standplaatsen heeft in Brussel. Het systeem is vergelijkbaar met het bekendere Cambio, maar de wagens van Zen Car zijn zuiver elektrisch. Iedereen die een abonnement heeft op Zen Car kan op de verschillende locaties een auto reserveren en uitlenen.

  Met Zen Car autodelen biedt Het Facilitair Bedrijf 2 elektrische wagens aan om te delen. Je kan deze wagens gratis gebruiken voor dienstverplaatsingen.

  Waar?

  De twee wagens staan ter beschikking op de site van Thurn & Taxis in Brussel.

  zen car

  Voor wie?

  Het is een proefproject voor het Herman Teirlinckgebouw dat beschikbaar is voor alle entiteiten die binnen de scope van het klimaatplan vallen.

  Hoe werkt het?

  Instructiefilmpje

  • Reserveer je ZENCARPAS via facilipunt zoals elke andere auto.
  • Noteer de login gegevens die bij de auto horen (het e-mail en paswoord) om in te loggen op de website of de app van Zen car. Je vindt deze gegevens onder de 'i' van 'info'/ details bekijken per Zen carkaart.

  • Reserveer je wagen via de website zencar.eu of via de App (gratis te downloaden via App Store of Play Store). Gebruik de login gegevens die je via Facilipunt hebt genoteerd om in te loggen.
  • Haal je ZENCARPAS af aan het onthaal van het Herman Teirlinckgebouw. Hierbij krijg je eveneens een instructieformulier mee dat de werking van a tot z uitlegt inclusief alle onderstaande instructies, rijtips en weetjes.
  • Wagen openen

   Je kan de deuren enkel met je ZenCarpas openen op het tijdstip van je reservering. De pas werkt alleen tijdens de duur van de reservering. Je legt je ZenCarpas gedurende 1-2 seconden op de kaartlezer, in de rechter beneden hoek van de voorruit. Je hoort een klik (de deuren worden ontgrendeld). Laat je je pas te lang liggen, dan vergrendelen de deuren zich opnieuw.

  • Check de wagen
   Vergeet niet om de wagen even te checken voor je start en verwittig ons als je schade ziet die niet door 
   is gemarkeerd. GSM nummer: 0473 27 19 60. Meld bij het begin van je reservering elke onregelmatigheid (netheid wagen binnenin, wagen niet opgeladen).

  • Het rijbereik
   Controleer altijd het rijbereik van de wagen voor je wegrijdt van het autodeelstation. Minimaal 40 procent van de batterij wordt gegarandeerd bij het vertrek. Indien dit niet zo is dien je naar 02/669.77.91 te bellen en word je reservatie omgeboekt.
  • De laadkabel verwijderen
   Gebruik de VitaeMobility laadpas die in de wagen ligt om de laadsessie te stoppen. Hou de laadpas tegen het venstertje vooraan op de laadpaal.

   Verwijder de laadkabel uit de wagen (ontgrendel deze met de uiterst linkse knop, links onder van het dashboard) en de laadpaal. Bewaar de laadkabel in de koffer tijdens de duur van je reservering. Vergeet de laadklep vooraan niet te sluiten (goed in het slot drukken). Leg de VitaeMobility laadpas terug in de wagen.

  • Je kan vertrekken
   Druk op de start/stop knop.  Zet de wagen in R voor achteruit – D voor vooruit.Zet de manuele handrem af.

  • De wagen terugbrengen
   Zet de wagen uit met de start/stop knop. Laadt de wagen op aan de laadpaal met de VitaeMobility laadpas die in de wagen ligt! Sluit de wagen af met je ZenCarpas. Laat je pas gedurende 1-2 seconden liggen op de kaartlezer. Je hoort een klik (de deuren worden vergrendeld) Als je je pas langer laat liggen, dan ontgrendelen de deuren zich automatisch terug

   Rijtips 

  • De snelheid in de ‘Eco’stand is gelimiteerd op 95 km/uur, schakel deze uit wanneer je op de autosnelweg wil rijden.
  • Vergeet niet dat als je sneller dan 100 km/uur rijdt, dat de batterij sneller leeg raakt.
  • Kies bij voorkeur voor de ‘Eco’stand voor een maximaal rijbereik.

   Weetjes 

  • Je levert de wagen terug in en je wilt de wagen sluiten maar de deuren blijven ontgrendeld nadat je je ZenCarpas op de kaartlezer hebt gelegd. Controleer of alle deuren en de koffer goed gesloten zijn, desnoods even openen en sluiten. 
   • De laadkabel hoort bij de wagen, laat deze nooit aan het laadpunt hangen wanneer je vertrekt. 
    • Wil je de wagen laden aan een ander laadpunt dan het laadpunt van het autodeelstation, dan kan dit. Hiervoor gebruik je de De laadpas in de wagen dient om het thuislaadpunt te activeren, de sleutelpas van Zen Car dient als sleutel alsook als laadpas voor > 90% van publieke laadpunten in België en Nederland. 
     • Indien je vroeger terugkomt dan je reservatie dan kan je deze vroegtijdig beëindigen in de auto. Links van het dashboard bevindt zich een knopje met ‘FIN’ vermeld. Op het blauwe knopje drukken, beëindigt je lopende reservatie.   
     • Wanneer je niet op tijd terug zal geraken betaal je een boete tenzij dat je tijdig verlengt via de website. De boete bedraagt 10 euro per laattijdige inlevering.
     • Tot 1 uur voor de reservatie van start gaat kan je vroegtijdig beëindigen via de website of via de app zonder kosten.
       • Een wagen kan maximaal 48 uren in één keer geboekt worden. 
        • Bij verlies van ZenCarpas of de VitaeMobility laadpas, contacteer ons op 0473 27 19 60.