chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    Omzendbrief FM/2008/1

    Omzendbrief FM/2008/1
    Omzendbrief rationeel energiegebruik
    Aan de leidend ambtenaren van de departementen en de IVA’s zonder en met rechtspersoonlijkheid
    Kabinet van de Vlaamse minister van
    Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur
    Koning Albert II-laan 20 bus 1
    1000 BRUSSEL
    Tel. 02 552 66 00 - Fax 02 552 66 01
    kabinet.crevits@vlaanderen.be
    Kabinet van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Buitenlands Beleid, Media en Toerisme
    Boudewijnlaan 30
    1000 BRUSSEL
    Tel.: 02 552 70 00 - Fax: 02 552 70 01
    kabinet.bourgeois@vlaanderen.be
    Datum
    Betreft: Aanbevelingen om het energieverbruik te verminderen
    1
    Voor wie is deze omzendbrief bestemd?
    Deze omzendbrief is bestemd voor alle gebruikers van gebouwen waarin entiteiten van de Vlaamse overheid gehuisvest zijn.
    Parallel met deze omzendbrief werd de omzendbrief FM/2008/2 bekrachtigd en verspreid.
    2
    Doel
    Deze omzendbrief geeft aanbevelingen om het energieverbruik door personeelsleden in de gebouwen van de Vlaamse overheid te verminderen.
    De volgende aanbevelingen komen aan bod:
    1.
    Energiezuinig gebruik verwarming en koeling
    2.
    Beperken van het gebruik van sanitair warm water
    3.
    Energiezuinig gebruik verlichting
    4.
    Voorkeur gebruik van de trap in plaats van de lift
    5.
    Vermijden van gebruik van verplaatsbare huishoudapparaten
    6.
    Uitschakelen toestellen bij niet-gebruik
    7.
    Keuze van energiezuinige informatica-apparatuur
    3
    Achtergrond van deze omzendbrief
    Deze omzendbrief is een herwerking van de omzendbrief O.A.-MIN-91/1 – O.A.ION-91/1, Maatregelen bestemd om het energiegebruik in de gebouwen van de Vlaamse overheid te verminderen, die aangepast werd aan de huidige ontwikkelingen.
    www.vlaanderen.be/regering
    2
    4
    Beschrijving van de optredende partijen
    Eigenaar
    De eigenaar van een gebouw is de bestuurlijke eenheid die belast is met het beheer en onderhoud van dat gebouw (ook in geval van een gehuurd gebouw).
    Gebouwverantwoordelijke
    De gebouwverantwoordelijke is de persoon die meestal gehuisvest is binnen het gebouw en die voor de gebruikers van het gebouw het dagelijkse aanspreekpunt is voor alle ge-bouwgebonden materies. Hij draagt er zorg voor dat gemelde gebreken van het gebouw verholpen worden en dat de veiligheids- en welzijnsvoorschriften worden uitgevoerd en nageleefd. De gebouwverantwoordelijke voert logistieke taken uit die dienstoverschrijdend zijn en coördineert ze.
    Voor het technisch beheer van het gebouw en de installaties neemt de gebouwverant-woordelijke contact op met de gebouwenbeheerder en de preventieadviseur, en bepaalt hij samen met hen de prioriteiten voor verbetering en/of aanpassing.
    De aanwijzing en de taken van de gebouwverantwoordelijke zijn geregeld door de om-zendbrief OA/PIWFaMa/00/1.
    Energieverantwoordelijke
    De energieverantwoordelijke van een gebouw is de persoon die over het algemeen werk-zaam is binnen een van de entiteit(en) die het gebouw gebruiken die belast is met de toe-passing van de maatregelen ter bevordering van het rationeel energiegebruik (REG).
    De gebruiker van een gebouw stelt een energieverantwoordelijke aan. Als er geen ener-gieverantwoordelijke werd aangesteld, dan wordt de functie van energieverantwoordelijke uitgevoerd door de gebouwverantwoordelijke.
    Gebruiker van een gebouw
    De gebruiker van een gebouw of van een gedeelte van een gebouw is de entiteit waarvan de diensten de lokalen van dat gebouw of van een gedeelte van dat gebouw gebruiken. Als er verschillende entiteiten in het gebouw aanwezig zijn, wordt de grootste entiteit (VTE) beschouwd als gebruiker. De eigenaar stelt deze lokalen ter beschikking van de gebruiker.
    Preventieadviseur
    De preventieadviseur staat de werkgever, de leidend ambtenaren en de werknemers bij voor de toepassing van de wettelijke en reglementaire bepalingen betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk en alle andere preventiemaatregelen en -activiteiten.
    5
    Richtwaarden temperatuur en relatieve vochtigheid in de lokalen
    a.
    In de kantoren van de openbare gebouwen is tijdens de bezettingsuren en tijdens het stookseizoen de richttemperatuur vastgesteld op 21 °C.
    b.
    In de kantoren van de openbare gebouwen is tijdens de bezettingsuren en tijdens de koelperiode de richttemperatuur vastgesteld op 25 °C.
    www.vlaanderen.be
    3
    c.
    De maximumtemperatuur tijdens de bezettingsuren en tijdens de koelperiode in andere lokalen dan de kantoren, zoals sportzalen, werkplaatsen, sanitaire ruimten, gangen en circulatieruimten, halls en andere over het algemeen niet bezette lokalen, blijft vastgesteld bij de omzendbrief van 25 oktober 1979 van de minister van Openba-re Werken, namelijk:
    -
    de sportzalen, de werkplaatsen en de sanitaire lokalen: 15 °C
    -
    de gangen, de circulatieruimten, de halls en de niet bezette lokalen: 12 °C.
    d.
    De temperatuur buiten de bezettingsuren en tijdens het stookseizoen wordt be-perkt (’s nachts is 16 °C voldoende), behalve in uitzonderlijke gevallen (ziekenhuizen, wachtposten, permanentielokalen ...) waar een constante temperatuur zowel overdag als ‘s nachts verantwoord is.
    e.
    De relatieve luchtvochtigheid in de lokalen ligt tussen 40 % en 70 %.
    6
    Enkele eenvoudige aanbevelingen
    6.1
    Energiezuinig gebruik van verwarming en koeling
    a.
    Bij centrale temperatuursregeling (verwarming-koeling) is het aangeraden om geen ramen te openen. Op die manier kan de installatie maximaal benut worden. Als er geen centrale temperatuursregeling is, worden de ramen pas geopend nadat de indi-viduele verwarmings- en/of koelelementen werden uitgeschakeld. Dat voorkomt ener-gieverspilling.
    b.
    Sluit in elk geval alle ramen en deuren als u naar een vergadering of naar huis gaat, en schakel ’s avonds de verwarming- of koelelementen uit. Dat is niet alleen energie-zuinig maar ook brandveilig.
    c.
    Houd deuren en verbindingsgangen naar niet of maar zeer sporadisch verwarmde ruimten (garages, kelders, trappenzalen enz.) zo veel mogelijk gesloten.
    d.
    Blokkeer nooit automatisch sluitende deuren. Die deuren zorgen er net voor dat niemand zich hoeft te bekommeren om het sluiten van de deuren. Bovendien geven die deuren vaak toegang tot niet of sporadisch verwarmde ruimten. Branddeuren of automatisch sluitende deuren die toegang geven tot de nooduitgangen, mogen nooit geblokkeerd worden omwille van de brandveiligheid.
    e.
    Bijzetradiatoren, mobiele aircotoestellen of andere voorwerpen die het warmteren-dement van de eindtoestellen kunnen beïnvloeden, zijn verboden. Die toestellen ver-oorzaken immers een extra energieverbruik. Een uitzondering hierop vormen de loka-len waarin een minimumtemperatuur, in overeenstemming met het ARAB (Codex), niet kan worden bereikt door een tijdelijke beschadiging van de installatie of een ge-brek aan thermische isolatie. In die gevallen moet er vooraf toestemming worden ver-kregen van de energieverantwoordelijke en de preventieadviseur.
    f.
    Bedek nooit radiatoren of convectoren met bijvoorbeeld kleding of kantoormateri-aal. Plaats ook nooit een bureau of kast voor een verwarming of koelelement. Dat zorgt voor een lager rendement van de installatie.
    g.
    Zorg ervoor dat alle regelbare verwarmings- en koelelementen in dezelfde ruimte op dezelfde temperatuur ingesteld staan. Als de elementen elk op een andere tem-
    www.vlaanderen.be
    4
    peratuur ingesteld staan, blijven ze continu koelen en verwarmen. Dat betekent een zeer grote energieverspilling.
    h.
    Maak gebruik van de zonnewering. Als in een ruimte koeling nodig is, moet directe zonnewarmte vermeden worden. Zonnewering zorgt ervoor dat de koelinstallatie min-der snel aangeschakeld moet worden.
    i.
    Als uw kantoor beschikt over (ventilo)convectoren of radiatoren als individuele, extra temperatuurregeling, schakel dan die toestellen uit als u naar huis gaat. Het is niet de bedoeling dat uw kantoor ook gedurende de hele nacht bijverwarmd wordt.
    6.2
    Beperken van het gebruik van warm water
    Beperk het gebruik van warm water in de sanitaire ruimten. Het is niet nodig om bij het handen wassen telkens warm water te gebruiken. Het opwarmen van water kost immers veel energie.
    6.3
    Energiezuinig gebruik verlichting
    a.
    Werk als dat mogelijk is op plaatsen met voldoende daglicht. Vermijd het gebruik van verlichting tijdens periodes met voldoende natuurlijke verlichting op de werkplek. Plaats uw bureau, werktafel of werkbank bij voorkeur bij een raam.
    b.
    Doof het licht in kantoren waar niemand is en laat lampen niet branden in ruimten waaraan niet onmiddellijk iemand terugkeert. De laatste doet het licht uit. Voor de lokalen die niet continu gebruikt worden (vergaderzalen, magazijnen, archieven, op-slagruimtes …) wordt daar extra op toegezien.
    6.4
    Voorkeur gebruik van de trap in plaats van de lift
    Gebruik voor kleine verplaatsingen bij voorkeur de trap in plaats van de lift. Dat bespaart veel energie. Om de aanwezigheid van de trappenhallen visueel te verbeteren, krijgen die een duidelijke bewegwijzering.
    6.5
    Vermijden van gebruik van eigen elektrische huishoudapparaten
    Elektrische toestellen kunnen een veiligheidsrisico inhouden. De preventieadviseur moet vooraf een positief advies geven voor het gebruik ervan. Als u die toestemming krijgt, koop dan de meest energiezuinige apparatuur. Elk extra apparaat zorgt immers voor een hoger energieverbruik (zie ook 6.1.e.).
    6.6
    Uitschakelen toestellen bij niet-gebruik
    a.
    Maak er een gewoonte van om elk toestel onmiddellijk na gebruik uit te schake-len. Dat is energiezuiniger en ook brandveiliger. Laat bijvoorbeeld uw gsm-oplader niet langer in het contact steken dan strikt nodig is.
    b.
    Schakel tijdens de middagpauzes of als u naar een vergadering vertrekt, zo veel mogelijk toestellen uit, zoals printers en beeldschermen. Het gebruik van screensa-vers wordt afgeraden (zie ook 6.7.f.). Als u enige tijd weg bent, zet dan ook uw compu-ter volledig uit.
    c.
    Zorg er zeker voor dat bij het verlaten van het gebouw alle kantoorapparatuur die niet noodzakelijk moet blijven functioneren, uitgeschakeld wordt. Kantoorapparatuur
    www.vlaanderen.be
    www.vlaanderen.be
    5
    (zoals computers, beeldschermen, printers, faxen en kopieerapparaten) gebruikt veel energie, zelfs als die lange tijd ongebruikt aan staat. Zet ook ventilatoren af.
    d.
    In niet-gebruikte lokalen worden de toestellen uitgeschakeld die niet constant in ge-bruik zijn.
    e.
    Sommige apparaten verbruiken ook energie als de stekker nog in het stopcontact zit, zelfs als ze uit staan. Door een stekkerdoos met aan-uitschakelaar te gebruiken waarin u alle stekkers van de computer en het beeldscherm plaatst, kunt u de energie-toevoer naar de toestellen in één keer afsluiten (stand ‘uit’) als u naar huis gaat.
    6.7
    Keuze van energiezuinge informatica-apparatuur
    a.
    Gebruik liever netwerkprinters dan individuele printers. Als iedereen een afzonderlij-ke printer heeft, wordt er veel meer energie verbruikt dan met een netwerkprinter. Ook de initiële kostprijs en de onderhoudskosten van de ICT-apparatuur liggen in het geval van individuele printers veel hoger.
    b.
    Een draagbare computer is energiezuiniger dan een gewone desktop computer. Draagbare computers bevatten allerlei energiebesparende voorzieningen zodat ze zo lang mogelijk kunnen werken op de batterij. Vandaar dat aangeraden wordt om bij een nieuwe computer te kiezen voor een draagbaar model.
    c.
    Flatscreens of lcd-schermen verbruiken tot de helft minder energie dan de gewone beeldschermen. Kies bij het bestellen of aankopen van een nieuw scherm dus voor dat type.
    d.
    Hoe groter het beeldscherm, hoe meer elektriciteitsverbruik. Kies dus geen groter beeldscherm dan nodig. Een 15” (17”) lcd-scherm is wat grootte betreft vergelijkbaar met een 17” (19”) gewoon scherm omdat, in tegenstelling tot een gewoon scherm, een LCD-scherm plat is en dus minder verbuigingen aan de randen geeft.
    e.
    Kies bij digitale kopieermachines, printers en copier/printers voor de dubbelzijdige optie. U kunt de dubbelzijdige optie het best als standaard instellen.
    f.
    Screensavers zorgen voor een hoger energiegebruik en kunnen de werking van ener-giebeheer op de computer verstoren. Het is zuiniger om de computer automatisch in stand-by of in slaapstand te laten overgaan als hij een tijdje niet gebruikt wordt.
    Hilde CREVITS
    Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur
    Geert BOURGEOIS
    Vlaams minister van Bestuurszaken, Buiten-lands Beleid, Media en Toerisme