chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  #NLP4Gov, de eerste Belgische NLP Hackathon

  Data

  Niet gepland

  Actueel

  Teams met hackers hebben zich gematcht met de teams van de overheden. Hier vind je de matches .

  Inhoud

  Chatbot

  Van maandag 8 oktober tot en met woensdag 17 oktober organiseert NLP Town een Hackathon Natuurlijke Taalverwerking met focus op juridische en administratieve NLP (Natural Language Processing of taaltechnologie). De hackathon wordt gehost door Informatie Vlaanderen en gesponsord door technologieleider SAP. Startups, studenten, professionals en hobby NLP’ers krijgen de kans om prototype NLP-applicaties te ontwikkelen die de overheid slimmer en efficiënter kunnen maken.

  Werking

  De hackathon neemt de vorm aan van een sprint, waarbij teams 10 dagen aan een gericht project werken. Elk team moet uit twee tot vijf personen bestaan. Op maandag 8 oktober, de eerste dag van de sprint, presenteren Vlaamse overheidsdiensten use cases waar NLP (taaltechnologie) hen mogelijk kan helpen. Na deze introductie kunnen de teams beginnen met het ontwerpen en implementeren van hun applicaties. De hele dag blijven de overheidsdiensten beschikbaar om vragen te beantwoorden zodat deelnemers onze business goed begrijpen en hun oplossingen zo realistisch mogelijk kunnen maken.

  Na deze introductiedag krijgen teams iets meer dan een week de tijd om hun oplossingen te implementeren in een POC (Proof of concept). Op woensdag 17 oktober komt iedereen weer samen om de laatste hand te leggen aan de POC en de pitches voor te bereiden. In de namiddag presenteren de teams hun NLP-oplossingen met een video en presentatie. Deze video en presentatie worden ter beschikking gesteld van de overheidsdiensten die hebben meegewerkt aan deze hackathon. Zij kunnen die dan verder als inspiratiemateriaal gebruiken om innovaties in hun dienstverlening te stimuleren. Een jury selecteert de meest veelbelovende toepassingen en reikt drie prijzen uit, aangeboden door technologiesponsor SAP: een eerste prijs van 3000 €, een startup-prijs van 2000 € en een prijs voor het beste studententeam van 2000 €.

  Er is een maximum van 100 deelnemers, dus wacht niet tot het te laat is.

  Deelnemen als overheidsdienst

  Inschrijven kan tot en met eind september. 

  Deelnemen vanuit een overheidsdienst is gratis maar kan enkel als u een case aanbrengt. Wanneer u zich inschrijft zal Informatie Vlaanderen u dus contacteren om verdere afspraken te maken over deze case. Deelnemen betekent ook dat u de twee dagen aanwezig kan zijn en mee punten geeft aan de projecten die op 17 oktober gepitcht worden. Met deze punten zal de jury in de beraadslaging rekening houden.

  Een case aanbrengen doet u door op voorhand materiaal aan te leveren dat ter beschikking gesteld zal worden aan de deelnemers, en de uitdagingen van uw case te komen toelichten op 8 oktober in de voormiddag. 

  Wat zijn mogelijke cases:

  • Taalherkenning op regelgeving of wetgeving om patronen in besluitvorming te herkennen, bepaalde soorten regelgeving snel terug te vinden, of bepaalde informatie uit regelgeving snel terug te vinden.
  • Taalherkenning op webinformatie
  • Taalherkenning op dossiers om dossiers automatisch te laten inlezen
  • Taalherkenning op mails om mails automatisch te laten beantwoorden
  • Taalherkenning op besluitvorming tegenover informatie op websites over dezelfde thematiek.

  Materiaal dat u aanbrengt hangt af van de cases. De te verwerken informatie in documenten of teksten moet opengesteld kunnen worden voor de deelnemers van de hackathon. Eventueel hebt u ook ontologieën over deze informatie beschikbaar. Ook die worden dan ter beschikking gesteld. Informatie Vlaanderen kan u hierbij helpen en zal u contacteren om dit met u te bespreken.

  Vragen?

  Contacteer ons via: digitaal.vlaanderen@vlaanderen.be

  Veelgestelde vragen (FAQ)

  We lijsten hier alvast de veelgestelde vragen en antwoorden voor u op:

  1. We moeten een case aanleveren als we willen komen? Kan een heel team, dus meerdere personen, ingeschreven worden met één case?

  Ja dat kan!

  2. Als we een case aanleveren, moet dan ons hele overheidsteam op de hackathon aanwezig zijn? 

  Neen, minimaal één persoon moet op beide dagen aanwezig zijn (het hele overheidsteam mag).  

  3. Moeten wij de hele hackathon aanwezig zijn?

  Op de hackathon moet minimaal één persoon, hierna ‘de case coördinator genoemd, aanwezig zijn. De case coördinator is iemand die het hele plaatje van de case op hoog niveau begrijpt en kan uitleggen. De case coördinator licht de case kort toe op maandagvoormiddag (8/10) en staat dan maandagnamiddag voor vragen ter beschikking van de deelnemende teams om vragen te beantwoorden.  De case coördinator is ook op woensdag 17/10 de hele dag aanwezig om de deelnemende NLP-teams te helpen pitchen, en jureert mee in de namiddag.

  Gedurende de 10 dagen tussen 8 en 17 oktober is de case coördinator vlot bereikbaar voor de deelnemende NLP-Teams. De case coördinator heeft ook de contactgegevens van alle leden van het overheidsteam. Die kunnen gecontacteerd worden als er vragen zijn die de case coördinator niet kan beantwoorden. Bijvoorbeeld technische personen uit het overheidsteam zullen mogelijks door de deelnemende NL_team gevraagd worden om technische uitleg te geven.

  4. Hoeveel cases mag je aanleveren?

  Als je wil deelnemen aan de hackathon, lever je minstens 1 case aan. Maar je mag ook meerdere cases indienen. Zoveel je wil dus.

  5. Hoe wordt bepaald welke deelnemende NLP-teams aan welke cases zullen werken?

  De deelnemende NLP-teams mogen zelf een case kiezen. Dat betekent dus ook dat de organisatie niet garandeert dat de teams daadwerkelijk met elke case aan de slag zullen gaan. Dat betekent ook dat alle deelnemende teams zouden kunnen kiezen met dezelfde case te werken (daar gaan we echter niet van uit).

  6. Tot wanneer kunnen we een case aanleveren?

  Gedurende de maand september, maar wel liefst niet allemaal op het einde. Dus doe dit asap!

  7. Hoe moeten we een case aanleveren?

  Als u zich inschrijft, dan wordt u gecontacteerd door Marijke Verhavert om een case in te dienen. U kunt meteen ook naar Marijke mailen en het bijgevoegd sjabloon invullen.

  8. Krijgen wij hulp bij het kiezen / bepalen van onze case?

  Ja. Wij bieden u hulp aan.

  9. Mogen we een case op papier inbrengen?

  Ja, maar toch zou je dan al 100 documenten met OCR gescand moeten hebben.

  10. Mogen we een case op handschrift binnenbrengen?

  Ja.

  11. Hoe verloopt de hackathon?

  Maandag 8/10:

  • Voormiddag: voorstellen cases en voorstellen partners (NLP-Town, Informatie Vlaanderen SAP).
  • Namiddag: Mogelijkheid voor de deelnemende NLP-teams om in dialoog te gaan met de overheid met als doel een case te kiezen om aan te werken.

  Tijd tussen 8/10 en 17/10

  Deelnemende NLP-teams werken vanuit eigen locatie aan de case. Zij kunnen de contactpersonen van de cases tijdens werkuren bereiken voor vragen, adviezen, hulp,  begeleiding, …

  Woensdag 17/10

  • Voormiddag: De overheden helpen de deelnemende NLP-teams met de verfijning van hun resultaat en het afwerken van hun pitch.
  • Namiddag: Pitches van de deelnemende NLP-teams, jurering, prijsuitreiking.

  12. Wat na de NLP-hackathon?

  Na de NLP-hackathon organiseren we met de deelnemende overheden een terugkomdag om de resultaten te bespreken en hiervan ook de business case met begroting op te stellen. De juiste datum moet nog geprikt worden. 

  Deelnemen als NLP’er (Startups, studenten, professionals en hobby NLPers)

  Startups, studenten, professionals en hobby NLP’ers kunnen deelnemen in teams van 2 tot 5 personen om een NLP-oplossing te ontwikkelen. Deelname is gratis, maar elk teamlid moet afzonderlijk inschrijven. Op de dag zelf kan u uw team bekendmaken.

  Indien u voor deze hackathon gratis gebruik wil maken van het SAP-platform, kan u ook deelnemen aan de voorafgaande SAP webinars die zullen aantonen hoe het SAP-platform gebruikt kan worden voor de verschillende challenges. Deze zullen plaats vinden op maandag 1 oktober en donderdag 4 oktober via web-conference. Om zich in te schrijven voor de webinar hoeft u enkel een mailtje te sturen naar philippe.nemery@sap.com.

  Programma

  Maandag 8 oktober 2018

  09.00 - 10.00 uur Ontvangst
  10.00 - 12.00 uur Inleiding tot de hackaton en de use cases
  12.00 - 13.00 uur Lunch
  13.00 - 17.00 uur Teams starten met de ontwikkeling van hun prototypes. Ambtenaren zijn aanwezig om hen te helpen hun oplossingen zo relevant mogelijk te maken.

  Woensdag 17 oktober 2018

  9.00 - 12.00 uur Teams werken hun prototype af en bereiden hun pitch voor. Opnieuw zijn ambtenaren aanwezig om hen daarbij te helpen.
  12.00 - 13.00 uur Lunch
  13.00 -16.00 uur Pitches
  16.00 - 16.30 uur Overleg door jury
  16.30 - 18.00  Prijsuitreiking en receptie

  Inschrijven

  Schrijf hier in.

  Reglement voor deelname

  Praktisch

  Locatie

  De hackaton gaat door in het Dirk Bouts Gebouw in Leuven, op maandag 8 oktober en op woensdag 17 oktober, telkens van 9.00 tot 17.00 uur.

  Organisator

  NLP Town adviseert en ontwikkelt software op het gebied van Natuurlijke Taalverwerking. NLP Town helpt bedrijven het potentieel in ongestructureerde tekst te ontsluiten.

  Host

  Informatie Vlaanderen ondersteunt de overheden in Vlaanderen bij het in de markt zetten, digitaliseren en verbeteren van dienstverlening. Informatie Vlaanderen werkt aan digitaal leiderschap, onder meer met het programma  artificiële intelligentie. Dit programma zorgt voor kennisopbouw in de Vlaamse overheid en versnelt daarmee resultaten in artificiële intelligentie waarbij de digitale overheid slimmer wordt, menselijker en autonomer. Met deze hackathon worden de doelstellingen van het programma artificiële intelligentie ondersteund.

  Sponsor

  SAP is de exclusieve technologie sponsor van de hackathon. SAP, ‘s werelds 4de grootste softwarebedrijf, begeleidt bedrijven en organisaties in hun digitale transformatietraject en maakt van hen ‘Intelligent Enterprises’, die digitale uitdagingen omzetten in optimale bedrijfsresultaten.

  SAP zal credits leveren voor hun Cloud Platform, zodat de teams deze resources kunnen gebruiken tijdens de hackathon.  Andere platformen mogen ook gebruikt worden maar daarvoor dienen de deelnemers dan zelf te zorgen.

  Taal

  De presentaties op de hackathon zullen in het Engels plaatsvinden. De use cases kunnen zowel in het Nederlands als in een andere taal aangeleverd worden.