chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  ‘Gaat het nog? Zorg je wel goed voor jezelf?’ Vlaamse overheid lanceert campagne om mentale gezondheid te bewaken.

  Looptijd: 16 mei 2020 tot 30 jun 2020

  De coronacrisis bedreigt niet alleen onze fysieke gezondheid, maar ook ons mentale welzijn. Mensen leven meer geïsoleerd en hun hobby’s vallen weg. Bovendien is het niet duidelijk hoelang dit allemaal nog zal duren. Veel mensen maken zich zorgen. Nog meer om anderen dan om zichzelf. Over hun ouder wordende ouders of grootouders, de zaak van de kinderen die gesloten blijft, de vrienden die vereenzamen of die thuiswerken met kleine kinderen.

  Kortom, we piekeren vaak nog meer over anderen dan over onszelf. Dat blijkt onder andere uit onderzoek van McKinsey. Hoewel we allemaal kwetsbaar zijn voor het virus, maakt 49% van de bevolking zich zorgen om de gezondheid van hun geliefden, tegenover 29% over die van zichzelf.

  Gaat alles goed?
  ‘Gaat alles goed?’ Die vraag stellen we voortdurend aan anderen. Maar gaat het wel goed met jezelf? In de drukte om te zorgen voor anderen, vergeten mensen soms om op tijd naar hun eigen mentale welzijn te kijken. Het is belangrijk om problemen aan te pakken voor ze erger worden. Net zoals dat geldt voor je lichaam, geldt ook voor je hoofd dat je beter kunt voorkomen dan genezen. Daarom lanceert de Vlaamse overheid de campagne ‘Check jezelf’. Die campagne wil mensen bewustmaken van hun eigen mentale gezondheid en geeft tips voor als het moeilijker gaat.

  De campagne sluit aan bij de checkcheckcheck-campagne die de Vlaamse overheid eerder lanceerde. De checkcheckcheck-campagne leerde ons veilig omgaan met elkaar, om onszelf en anderen te beschermen tegen het virus. Maar gezondheid is meer dan alleen ons fysieke welzijn. Het gaat ook om hoe we ons voelen in ons hoofd. Ons fysieke en mentale welzijn zijn allebei even belangrijk en vormen een geheel.’

  Mediacampagne
  De eerste fase is gestart op zaterdag 16 mei met radiospotjes die de Vlaming bewustmaken van het probleem. Daarnaast loopt er een advertentiecampagne in de kranten en op sociale media. In een tweede fase worden daar concrete tips aan verbonden, van bekende Vlamingen en van experten. Intussen kun je op de website www.checkjezelf.be ook terecht voor concrete tips, zowel van de overheid als van partnerorganisaties, om je eigen welzijn op peil te houden. Op de website vind je ook hulplijnen, voor als je behoefte hebt aan een luisterend oor.

  Actieplan
  De campagne is een onderdeel van Zorgen voor Morgen, het actieplan dat het mentale welzijn van de bevolking wil vooruithelpen. ‘Deze periode is voor veel mensen moeilijk’, aldus de Vlaamse minister van Welzijn. ‘De veerkracht en draagkracht van mensen staan onder druk. Maar die kun je versterken door goed voor jezelf te zorgen. En als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook zorg blijven dragen voor anderen en anderen steunen. Voor mensen die het moeilijker hebben, staat er hulp klaar’.

  Voor meer informatie kun je surfen naar www.checkjezelf.be.