chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    1712 wil taboe op oudermishandeling bespreekbaar maken

    Looptijd: 3 mei 2022 tot 31 mei 2022

    Aan het thema oudermishandeling kleeft een enorm taboe. Met de nieuwe campagne wil hulplijn 1712 oudermishandeling herkenbaar en bespreekbaar maken. Mensen met vragen over oudermishandeling sporen we aan om 1712 te contacteren.

    Oudermishandeling is geweld van een kind op zijn ouder(s). Het gaat over thuiswonende minderjarige en volwassen kinderen en ook over mantelzorgers die geweld plegen op hun ouder(s).

    We weten dat het gezin de plek is waar je de grootste kans loopt om vernederd, geslagen of misbruikt te worden. Maar als het over huiselijk geweld gaat, komt het thema oudermishandeling zelden aan bod.” aldus Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van hulplijn 1712. “Het probleem wordt onvoldoende (h)erkend. Als een ouder, of iemand uit zijn omgeving, ons contacteert over oudermishandeling, gebeurt dat vaak in een laat stadium”, aldus Van de Voorde.

    Campagne
    Een beker met een gebroken oor en de boodschap ‘I love dad’ speelt een centrale rol in de nieuwe 1712-campagne. ‘Dad’ van ‘I love dad’ komt ook terug in het woord geweld- dad- ig, waarop de campagne zinspeelt. De spot is te zien op tv en op sociale media.

    Taboe
    Het grote taboe en de vele barrières verklaren waarom 1712 weinig oproepen over dit thema krijgt. Van de 11.312 slachtoffers die 1712 contacteerden in 2021, waren er 230 slachtoffer van oudermishandeling. Dat is ongeveer twee procent van het totale aantal slachtoffers. 

    Meer informatie
    Bij 1712 kan iedereen gratis en anoniem terecht voor een hulpverleningsgesprek met een professional via telefoon, chat of mail. Voor meer informatie kunt u surfen naar www.1712.be.