chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    Aangeboren aandoeningen: screening van baby’s breidt uit met 7 ziektes

    Looptijd: 4 apr 2022 tot 30 sep 2022

    Elke baby in Vlaanderen krijgt de kans om via een bloedprik gescreend te worden op aangeboren aandoeningen. Met dat bevolkingsonderzoek worden zeldzame aangeboren ziektes opgespoord, nog voor ze zich klinisch uiten.

    Op die manier kan een vroege behandeling worden opgestart om ernstige handicaps te voorkomen of het ziekteproces af te remmen.

    7 extra ziektes worden gescreend
    Vanaf 24 maart wordt het onderzoek in drie fases uitgebreid met 7 extra ziektes, waaronder de spierziekte SMA (spinale spieratrofie). De ziektes die we opsporen in het bevolkingsonderzoek zijn zeldzaam, maar ze veroorzaken heel wat leed als ze zich ontwikkelen. Door ze op te sporen in de eerste levensdagen van een baby, kan een behandeling snel starten om dat leed te vermijden of de ziekte op z’n minst af te remmen. Het komende jaar kunnen we het bevolkingsonderzoek uitbreiden met 7 ziektes, om zo in totaal 19 aangeboren aandoeningen snel op te sporen.

    Campagne
    In Vlaanderen worden meer dan 99% van de pasgeboren baby’s gescreend. Dat is mogelijk dankzij de inspanningen van materniteiten, vroedvrouwen en screeningscentra. Zij zorgen ervoor dat vrouwen, ook bij een verkort verblijf op de materniteit, niet vertrekken zonder informatie en een afspraak voor staalafname op de 4de dag na de geboorte van hun kind.

    De campagne bestaat uit advertenties en filmpjes op sociale media, er volgt nog een golf in juni en een in september. Daarnaast worden folders verspreid voor de ouders en de zorgverleners. Meer informatie kunt u vinden op www.aangeborenaandoeningen.be

     

    Campagnemateriaal