chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Asbestveilig Vlaanderen in 2040

  Looptijd: 25 okt 2019 tot 31 dec 2019

  De campagne ‘Samen verslaan we het asbestbeest’ van OVAM heeft één doel: Vlaanderen asbestveilig maken tegen 2040.

  Situatie in Vlaanderen
  Hoewel het gebruik van asbest in België verboden is sinds 2001, blijkt er in onze woningen, scholen, bedrijven … nog veel asbest te zitten. OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) schat dat het over 2,3 miljoen ton gaat. Helaas is de aanwezigheid van asbest te weinig bekend of geregistreerd. Er zijn 3500 bouwmaterialen bekend waarin asbest is verwerkt. De stof is niet met het blote oog zichtbaar. Daardoor weten we niet of asbest ook in onze eigen woning verborgen zit. Bovendien blijkt uit studies dat veel asbesthoudende materialen aan het eind van hun levensduur en verweerd zijn. Dat vergroot het risico dat asbestvezels vrijkomen, waardoor bewoners of gebruikers gezondheidsrisico’s kunnen oplopen.  
  Actieplan Asbestafbouw
  Met het Actieplan Asbestafbouw pakt Vlaanderen die onveilige situatie aan. Tegen 2032 zouden eigenaars van gebouwen met een risico over een asbestinventaris moeten beschikken. OVAM werkt in dat kader aan een centrale databank en zal toezien op een certificatiesysteem voor asbest-deskundigen.
  Eigenaars worden gestimuleerd om asbesttoepassingen te verwijderen: asbestcement in daken en gevels en losgebonden asbesttoepassingen in elk geval tegen 2034, andere toepassingen in slechte staat tegen 2040.

  Campagne op sociale media en bij lokale besturen
  Er worden filmpjes en onlinebanners verspreid bij verschillende doelgroepen via Facebook en Instagram. OVAM ondersteunt de lokale besturen in hun communicatie met materiaal, zoals banners, beelden, folders en een algemene brochure. De algemene brochure richt zich tot burgers die aankloppen bij de gemeentelijke milieudienst. Ze schetst in een notendop het afbouwbeleid voor asbest en geeft praktische antwoorden op veelgestelde vragen.

  Doe het zelf met Roger

  In samenwerking met Dobbit tv hebben we een aantal filmpjes ontwikkeld om klussers te informeren over asbest en hoe je het op een veilige manier verwijdert.

  Meer informatie 
  U vindt de algemene brochure, de banner en enkele campagnebeelden bij het pasklare materiaal. Alle informatie over asbest is te vinden op www.asbestinfo.be.

   

  Campagnemateriaal