chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Dikketruiendag 2020: Meer biodiversiteit helpt het klimaat!

  Looptijd: 1 feb 2020 tot 11 feb 2020

  Dinsdag 11 februari 2020 is de 16de Dikketruiendag in Vlaanderen. Dikketruiendag 2020 legt de link tussen biodiversiteit en klimaat. VRT-weerman Frank Deboosere is opnieuw met volle overtuiging ambassadeur van Dikketruiendag. Hij roept je op om leven te brengen in je tuin.

  Klimaatverandering versus biodiversiteit
  Er is een wisselwerking tussen klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit. Biodiversiteit of biologische diversiteit gaat kort samengevat over een sterke mix van plant- en diersoorten op onze planeet. Door de opwarming van de aarde en andere menselijke factoren komen planten en dieren in de problemen of sterven ze uit. Dat leidt tot een verlies aan biodiversiteit.

  Maar een biodiverse leefomgeving met meer groen en natuur helpt ook het klimaat. Zo haalt een bos, moeras of ander levendig stukje natuur CO2 uit de atmosfeer en zorgt het voor verkoeling. Een biodiverse omgeving kan Vlaanderen dus helpen om op natuurlijke wijze aan CO2-reductie te doen. 

  Professor Jean-Pascal van Ypersele, voormalig vice-voorzitter van het internationaal klimaatpanel IPCC, bevestigt dat: “De biodiversiteitscrisis is minstens even ernstig als de klimaatcrisis. De klimaat- verandering is een steeds belangrijkere factor in de erosie van de biodiversiteit. Omgekeerd kunnen gezonde ecosystemen bijvoorbeeld bijdragen aan een betere opname van CO2 uit de atmosfeer of aan het voorkomen van overstromingen. We hebben dus alle belang bij een gecoördineerde aanpak van het klimaat en de biodiversiteit.”

  Aan de slag
  Op de website www.dikketruiendag.be staan acties die de biodiversiteit kunnen verhogen. Zo kun je als bedrijf zorgen voor minder beton en meer planten, struiken of bomen aan het bedrijfsgebouw. Scholen kunnen een insectenhotel voorzien en misschien is er ook plaats voor een gft-compostvat. Overheden en organisaties kunnen inzetten op natuurvriendelijk beheer van bermen.

  Uiteraard zijn ook andere klimaatacties welkom. In de traditie van Dikketruiendag kun je de CO2-uitstoot ook verminderen door de verwarming een beetje lager te zetten. We hopen in ieder geval dat de acties niet beperkt blijven tot één dag, maar in de aanloop naar de Dikketruiendag of erna ingebed worden in de werking van scholen, bedrijven, overheden en organisaties.

  Videoboodschap en inschrijven
  Dat biodiversiteit nauw samenhangt met het klimaat, legt ambassadeur Frank Deboosere van Dikketruiendag helder uit in een videoboodschap. Er is ook een animatiefilmpje dat toont hoe planten, kleine organismen, insecten en dieren helpen om zuurstof te maken en CO2 uit te atmosfeer te halen. Zo houden ze onze planeet in evenwicht.

  Inschrijven voor Dikketruiendag 2020 kan vanaf 20 november online op www.dikketruiendag.be. Ook het campagnemateriaal, het animatiefilmpje en de videoboodschap van ambassadeur Frank Deboosere zijn er te vinden. Geregistreerde acties en goede praktijken zetten we graag in de kijker op de website en de Facebookpagina van Dikketruiendag.

   

  Campagnemateriaal