chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    Dikketruiendag 9 februari 2021: op volle kracht voor het klimaat

    Looptijd: 25 jan 2021 tot 9 feb 2021

    Op dinsdag 9 februari vindt de 17de Dikketruiendag plaats. En ook al leven we in een ongewone tijd, voor het klimaat is er geen vaccin. Daarom roepen we iedereen op om te blijven werken aan een beter, leefbaar klimaat. Ambassadeur Frank Deboosere werkt zich in het zweet als coach en spoort iedereen aan om te kiezen voor een favoriete klimaatactie. De acties gaan van het opsporen van sluipverbruik en het isoleren van je eigen warmtebron tot werken aan biodiversiteit of fietsen.

    Verminderen van CO2-uitstoot
    Zorgen dat er minder CO2 in de atmosfeer terechtkomt, is werken aan de bron van het klimaatprobleem. Door meer te fietsen kun je de uitstoot van CO2 en andere vervuilende stoffen door auto’s beperken. De klimaatflandrien rijdt nog altijd op eigen kracht door weer en wind. De coronacrisis zorgt voor meer fietspendelaars. Maar we kunnen nog beter, laat je hier inspireren.

    De verwarming één graad lager zetten bespaart 6 procent energie en CO2. Niet één dag per jaar, maar het hele jaar door. Dat was van bij het begin in 2005 het handelsmerk van Dikketruiendag. En de dikke trui is actueler dan ooit. Omdat we in deze coronatijden binnenruimtes goed moeten verluchten en ventileren, staan ramen en deuren vaak open. Daarom kunnen we ons lichaam - onze eigen warmtebron - het best zo goed mogelijk isoleren met geschikte kledij, net zoals het cruciaal is om een gebouw te isoleren om de energievraag te beperken. Er is grote technologische vooruitgang op het vlak van ‘slimme thermische kledij’ die dun en licht is, én goed isoleert. Zo wordt de dikke trui een slimme trui. Lees meer over je kleden in laagjes en de clo-waarde van een kledingstuk.

    Aanpassen aan klimaatverandering
    Er is een wisselwerking tussen klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit. Zo haalt een bos, moeras of een ander levendig stukje natuur CO2 uit de atmosfeer en zorgt het voor verkoeling. Een biodiverse omgeving kan Vlaanderen dus helpen om op natuurlijke wijze aan CO2-reductie te doen. 

    Zorgen voor minder beton en meer planten, struiken of bomen verhoogt de biodiversiteit en heeft een positief effect op de gevolgen van de klimaatverandering in een bebouwde omgeving. Groen verschaft koelte en schaduw bij hittepieken, en zorgt er ook voor dat water beter vastgehouden wordt bij droogte. Daarnaast is er in een levende bodem een betere en gecontroleerde infiltratie bij hevige regenval. Daarom herhalen we de oproep ‘ruil grijs in voor frisgroen’. Ideeën voor de vergroening van je omgeving vind je hier.

    Zonder vaccin, maar wel op VOLLE KRACHT
    Er is geen vaccin tegen de klimaatverandering en Dikketruiendag is niet dé remedie. Maar niets doen is geen optie. Dikketruiendag is een sensibiliseringsactie die het klimaatprobleem jaarlijks onder de aandacht brengt van vele tienduizenden leerlingen, werknemers en burgers. De actiedag bestaat ondertussen in verschillende landen zoals Nederland, Canada en Duitsland.

    Met een ludieke knipoog sporen we mensen aan om warme klimaatacties te ondernemen. Of het nu op school, thuis met afstandsonderwijs, op de werkvloer of vanuit je eigen kot is, we geloven in de kracht van elke dag opnieuw samenwerken. Bij coach Frank zijn we in goede handen. Hij roept in dit filmpje iedereen op om zich op volle kracht in te spannen en een klimaatactie te ondernemen.

    “Woningen goed isoleren, ons energieverbruik beperken, meer natuur, bos en biodiversiteit, ons duurzaam verplaatsen: stuk voor stuk zijn het voor Vlaanderen prioriteiten”, stelt de Vlaamse minister van Omgeving. “Met de Dikketruiendag grijpen we de kans om via scholen nieuwe generaties te bereiken. Ook steeds meer bedrijven springen op de kar om hun werknemers te mobiliseren goed na te denken over hun ecologische voetafdruk. Het is niet voor niets dat deze sensibiliseringsdag ook in verschillende landen zoals Nederland, Canada en Duitsland georganiseerd wordt.”

    Je vindt alle klimaatacties en informatie op www.dikketruiendag.be.

     

    Campagnemateriaal