chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    Elke woning heeft voortaan een mobiscore

    Looptijd: 19 jun 2019 tot 31 aug 2019

    De mobiscore geeft aan hoe goed voorzieningen voor openbaar vervoer, onderwijs, winkels en diensten, ontspanning, sport en cultuur, gezondheid en zorg te voet of met de fiets bereikbaar zijn. De mobiscore is een sensibiliserend en vrijwillig instrument dat vastgoedkantoren kunnen integreren in de zoekertjes van woningen op hun website of in andere kanalen. De mobiscore wordt geïntegreerd in de Vlaamse woningpas, een digitaal paspoort dat beschikbare informatie over een huis bundelt.

    Uniforme tool voor Vlaanderen
    Bij de keuze van een nieuwe woning spelen allerlei overwegingen. Steeds meer wordt de keuze ook bepaald door de bereikbaarheid en de nabijheid van voorzieningen. Immosites bieden soms al informatie aan over voorzieningen in de buurt en gebruiken daarvoor een methode die ze zelf ontwikkeld hebben. Met de mobiscore wil het Departement Omgeving een uniforme tool voor heel Vlaanderen aanbieden om de bereikbaarheid van voorzieningen op een duurzame manier (te voet of met de fiets) inzichtelijk te maken.

    Berekening van de mobiscore
    De mobiscore is ontwikkeld door een aantal onderzoeks- en adviesbureaus in opdracht van het Departement Omgeving. Ze is gebaseerd op een berekening van de milieu-impact van mogelijke verplaatsingen die een Vlaming vanuit een specifieke locatie zou maken.
    Bij de berekening van die milieu-impact wordt rekening gehouden met verschillende types van voorzieningen:                   

    • winkels en diensten;
    • onderwijs;
    • gezondheid en zorg;
    • ontspanning;
    • sport en cultuur;
    • belangrijke openbaarvervoerhaltes.

    Voorzieningen zoals een bushalte, school, bank- of postkantoor, voedingswinkel, apotheker of bibliotheek die op wandel- of fietsafstand liggen, zorgen voor een kleinere milieu-impact dan voorzieningen verder weg. De aanwezigheid van een belangrijke openbaarvervoerhalte in de buurt zorgt voor een duurzamer verplaatsingspatroon naar bestemmingen die verder weg liggen.

    Achtergrond
    Surf voor meer informatie over de achtergrond en de scoreberekening naar www.mobiscore.be.

     

    Campagnemateriaal