chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    Energiefactuur te hoog? Verhoogde energiepremies voor beschermde afnemers

    Looptijd: 30 jun 2021 tot 31 dec 2021

    Veel gezinnen hebben het door de coronacrisis extra moeilijk om hun energiefactuur te betalen. Daarom wordt het sociaal energiebeleid in Vlaanderen uitgebreid en aangescherpt.

    Er zijn niet alleen verhoogde energiepremies voor beschermde afnemers, maar die groep wordt ook tijdelijk uitgebreid zodat meer gezinnen kunnen rekenen op extra steunmaatregelen om hun elektriciteits- of aardgasfactuur te verlagen.  

    Vlaamse steunmaatregelen 
    De Vlaamse overheid voorziet – in samenwerking met 
    Fluvius – in extra steunmaatregelen voor beschermde afnemers met als doel het verbruik en dus de energiefactuur zo laag mogelijk te houden. Zo kunnen beschermde afnemers een gratis energiescan aanvragen. Daarbij gaan ze samen met een energiedeskundige op zoek naar tips om hun energiegebruik te verminderen. Daarnaast kunnen ze rekenen op sterk verhoogde energiepremies als ze hun huis isoleren of hun verwarmingsinstallatie vervangen. De basispremie voor de plaatsing van een condensatieketel op gas bedraagt 1800 euro (maximaal 40% van de factuur). Daarvoor kunnen ze terecht bij Fluvius 

    Beschermde afnemers komen ook in aanmerking voor de huur- en isolatiepremie. Kwetsbare huurders kunnen met de hulp van een projectpromotor hun slecht geïsoleerde huurwoning renoveren. De Vlaamse overheid voorziet in steun bij de plaatsing van hoogrendementsbeglazing, dak- of zoldervloerisolatie en het na-isoleren van spouwmuren. Bovendien krijgen ze tot 150 euro korting op de aankoop van een energiezuinige koelkast of wasmachine. Die kortingsbon kunnen ze op de website van Fluvius aanvragen. 

    Via het Energiehuis kunnen beschermde afnemers tot 15.000 euro renteloos lenen om hun woning energiezuinig te maken en zo hun energiefactuur te verlagen. Bij het Energiehuis kunnen ze ook terecht voor allerhande energieadvies en ondersteuning bij de aanvraag van energiepremies.   

    Uitbreiding sociaal tarief 
    Tot eind december 2021 heeft een bijkomende groep huishoudens recht op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas. Het sociaal tarief – ook wel de sociale maximumprijzen genoemd – is een regeling waarbij voor personen en gezinnen met een laag inkomen sterk verlaagde elektriciteits- en aardgasprijzen gelden. Personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming in de ziektekosten, krijgen van februari 2021 tot eind 2021 tijdelijk recht op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas. Daardoor krijgen ze ook tijdelijk het Vlaamse statuut van beschermde afnemer. 
    Door die tijdelijke uitbreiding van het sociaal tarief is het aantal rechthebbenden in Vlaanderen bijna verdubbeld van 215.000 tot ruim 400.000. 

    Meer informatie
    Wie niet tot de groep van beschermde afnemers behoort, maar wel wil besparen op de energiefactuur, kan kosteloos op zoek gaan naar een goedkopere energieleverancier via de website van de VREG.    

    Meer informatie over het sociaal energiebeleid en de maatregelen vindt u op www.energiesparen.be/sociaal. Bij het pasklare materiaal vindt u het campagnebeeld en een voorbeeldcase van een renteloos renovatiekrediet bij de renovatie van een rijwoning met label F.

     

    Campagnemateriaal