chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Hou je gezond, blijf sporten

  Looptijd: 25 mrt 2020 tot 31 mei 2020

  Door de coronacrisis kun je niet meer gaan sporten in je sportclub, maar dat wil niet zeggen dat je nu helemaal niet meer kunt sporten. In een open brief roepen Sport Vlaanderen, wetenschappers en sportartsen op om zeker te blijven sporten. Ze geven in 10 richtlijnen mee hoe je dat doet.

  Richtlijnen
  Dit zijn de 10 richtlijnen:

  1. Als je nu pas begint met sporten of bewegen, bouw dan heel langzaam op.
  2. Beweeg, train of sport, maar doe het kalm aan: niet intensief en niet te lang aan één stuk.
  3. Doe je normaal duurinspanningen, kies dan nu voor intervalactiviteiten.
  4. Oefen wanneer het kan in de openlucht (buiten, in de tuin, op de binnenplaats of het balkon, in het bos …).
  5. Binnen sporten of bewegen is nog altijd veel beter dan niet bewegen.
  6. Sport nu bij voorkeur in je eentje (of beperk je tot je huisgenoten of 1 niet-huisgenoot).
  7. Kom je tijdens het sporten in de buurt van anderen, hou dan 1,5 meter afstand en geef geen high five, handdruk of knuffel.
  8. Doe niets samen in de marge van je sportactiviteit: ga niet samen met de auto naar de sportactiviteit, kleed je niet samen om enzoverder.
  9. Raak alleen je eigen materiaal aan: gebruik je eigen drinkbus en handdoek, en ook alleen persoonlijk sportmateriaal.
  10. Sport niet als je ziek bent, ook niet individueel. Onthoud dat je na koorts niet meteen weer mag sporten, maar nog evenveel dagen moet rusten als het aantal dagen dat je koorts hebt gehad. Als je bijvoorbeeld 3 dagen koorts hebt gehad, begin je pas op dag 7 na het begin van de koorts weer te sporten.

  Sport zonder buiten adem of uitgeput te raken
  We leven momenteel in bijzondere tijden. Zo zijn alle recreatieve, sportieve en culturele activiteiten, publiek en privé, ongeacht hun omvang, verboden. Het gaat om een uitdrukkelijk verbod. Dat houdt in dat sportclubs en andere sportorganisaties, maar ook individuele burgers geen sportactiviteiten meer mogen organiseren of faciliteren.

  Het betekent echter niet dat mensen niet meer mogen bewegen of sporten. De Nationale Veiligheidsraad geeft aan dat fysieke activiteit toegelaten en zelfs aanbevolen wordt. Intussen zijn heel wat mensen aan het sporten en bewegen.

  Wie in contact komt met het virus, moet rekenen op zijn of haar afweersysteem. Hier komt sport en vooral het soort sport dat je doet om de hoek kijken, want de wetenschap leert dat immuniteit samenhangt met fitheid, bewegen en sporten.

  Sporten is, voor wie het gewoon is, in het algemeen gunstig voor de afweer. Maar als je pas begint te sporten, of intensief en langdurig sport, komt de immuniteit tijdelijk onder druk te staan en ben je tot twee weken lang vatbaarder voor virale infecties en aandoeningen van de luchtwegen. Dat wil je niet hebben in tijden van een pandemie met een virus dat de luchtwegen aantast. De boodschap is dat mensen het best matig sporten: niet langer dan een uur en zonder buiten adem of uitgeput te raken.

  Blijf dus bewegen en sporten, maar laat je niet verleiden om plots intensievere dingen te gaan doen. Als je de 10 richtlijnen volgt, komt dat jouw weerstand ten goede en ben je weer wat beter gewapend tegen het coronavirus.

  Meer informatie
  Op www.blijfsporten.be vind je nog meer tips om te blijven bewegen en sporten. Hier vind je een van de filmpjes om thuis te sporten zonder fitnesstoestellen.