chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    De Grote Grondvraag: OVAM wil tegen 2036 verontreinigde gronden in Vlaanderen saneren

    Looptijd: 8 nov 2019 tot 31 mrt 2020

    Op 5 november 2019 lanceerde OVAM de Grote Grondvraag. Vlaanderen wil tegen 2028 alle risicogronden onderzoeken. Tegen 2036 moeten alle historisch verontreinigde gronden in sanering zijn.

    De Grote Grondvraag geeft alle grondeigenaars in Vlaanderen de kans om te controleren of hun grond mogelijk vervuild is en eventueel gesaneerd moet worden.

    Invloed van verontreinigde gronden op dagelijks leven
    85.000 gronden in Vlaanderen hebben een verhoogd risico op vervuiling. De helft van die gronden is nog nooit onderzocht. In 2018 is een bodemonderzoek gebeurd bij 3700 risicogronden. De Grote Grondvraag wil de komende jaren alle vervuilde gronden in kaart brengen, onderzoeken én waar nodig saneren.

    De Grote Grondvraag
    Door het rijke industriële verleden zijn een heleboel gronden in Vlaanderen verontreinigd. Bovendien worden open ruimte en gezond grondwater schaars. We moeten dus de beschikbare ruimte en het grondwater optimaal gebruiken. Daarom moeten de risicogronden worden aangepakt.

    Dankzij de nieuwe website kunnen alle eigenaars in Vlaanderen hun grond controleren. Je vult je adres in en krijgt meteen een kaart met alle beschikbare informatie. Je ziet meteen of je grond een risicogrond is. Als er een risico is, geeft OVAM aan wat er moet gebeuren om de grond opnieuw gezond te maken.

    Nog niet alle steden en gemeenten doen mee. Op dit moment nemen 94 steden en gemeenten deel aan dit project. Als jouw gemeente nog niet op de site staat, kun je aangeven dat OVAM je contacteert zodra dat wel het geval is.

    Bodemonderzoek en sanering
    Wie eigenaar is van een risicogrond, hoeft zich geen zorgen te maken. Niet elke risicogrond moet noodzakelijk gesaneerd worden. Een oriënterend bodemonderzoek biedt in eerste instantie vooral informatie en zekerheid over de grond, en leidt niet noodzakelijk tot sanering. Is die sanering toch verplicht (dat is vandaag het geval in ongeveer 15% van de onderzochte gronden) dan zorgt de OVAM voor begeleiding bij alle stappen die de grondeigenaar moet zetten om de grond opnieuw gezond te maken. In heel wat gevallen zal de OVAM ook de kosten van het onderzoek én de sanering dragen.

    De minister van Omgeving roept de steden en gemeenten die nog niet deelnemen aan de actie, op om dat alsnog te doen. Op die manier kunnen we zoveel mogelijk Vlaamse grondeigenaars bereiken en informeren over de gezondheid van hun grond.

    Praktisch
    Alle geïnteresseerden kunnen via www.degrotegrondvraag.be online hun grond nakijken en indien nodig de voorgestelde stappen volgen die de OVAM aanbeveelt.

     

    Campagnemateriaal