chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    Werelddag Suïcidepreventie op 10 september. Samen kunnen we zelfdoding voorkomen

    Looptijd: 10 sep 2020

    Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie en zijn partners voeren op 10 september actie om de preventie van zelfdoding onder de aandacht te brengen. Iedereen kan een rol spelen en zelfdoding helpen voorkomen, ook in deze coronatijd.

    Ook jij kan helpen
    België is wereldwijd een van de koplopers in zelfdoding. Het Belgische zelfdodingscijfer is anderhalf keer groter dan het wereldwijde gemiddelde. Bijna iedereen wordt ooit geconfronteerd met zelfdoding of een zelfdodingspoging. Toch blijft erover praten een taboe. Samen kunnen we dat taboe doorbreken en zelfdoding voorkomen. Door aandacht te hebben voor elkaar, te luisteren en hulp te bieden.

    Pins
    Op 10 september zullen hulpverleners pins dragen en foto’s delen op sociale media. De oranjegele pin is het internationale symbool voor suïcidepreventie.

    Acties
    Hieronder vind je een overzicht van de acties op 10 september 2020:

    • VLESP media-award: Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) wil op een positieve manier media sensibiliseren en adviseren over de gunstige effecten van een correcte en respectvolle berichtgeving en beeldvorming over zelfdoding. Om mediamakers te bedanken die op een correcte, hoopvolle manier hebben bericht over zelfdoding, organiseert VLESP de uitreiking van de 'VLESP Media-award’. De winnaar van de award 2019 wordt bekendgemaakt op Werelddag Suïcidepreventie. Meer info vind je op zelfmoord1813.be/mediarichtlijnen.
    • #Hopebeats: Muziek kan helend en hoopgevend zijn. Muziek kan mooie herinneringen oproepen en gevoelens van angst of neerslachtigheid verzachten. VLESP stelde een playlist samen met hoopvolle muziek, op basis van suggesties van het publiek. De playlist kun je op 10 september beluisteren via zelfmoord1813.be en #Hopebeats.
    • Light a candle: Wereldwijd worden om 20.00 uur kaarsjes aangestoken om dierbaren te gedenken, maar ook om mensen te steunen die in hun omgeving iemand hebben verloren aan zelfdoding. Ook Werkgroep Verder na Zelfdoding neemt deel aan dit initiatief.

    Voor meer informatie kun je surfen naar zelfmoord1813.be of www.vlesp.be.