chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    Denk mee over de mobiliteit van de toekomst

    Looptijd: 16 sep 2020 tot 18 okt 2020

    De Vlaamse overheid werkt aan een mobiliteitsvisie richting 2040 en roept daarvoor de hulp van de bevolking in. De burgerparticipatie start op 16 september en loopt tot en met 18 oktober 2020.

    “We willen alle ideeën capteren die in de samenleving leven met betrekking tot onze mobiliteit”, zegt de  Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken. “Om iedereen te helpen bij het nadenken over de toekomst zijn we vertrokken vanuit vier scenario’s die we in korte animatievideo’s hebben uitgewerkt. We hopen zo inspiratie te geven voor ideeën die de mobiliteitsvisie kunnen verrijken.”

    Vier toekomstscenario’s
    Om een visie op de mobiliteit van de toekomst te ontwikkelen, heeft het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken vier toekomstscenario’s uitgetekend: vier werelden met grote verschillen op sociaal, economisch, cultureel en politiek vlak:

    • Flexi-Maxi
    • Opti-Connect
    • Bewust-Lokaal
    • Digi-Kosmos.

    “Die werelden zijn geen wensbeelden, maar mogelijke toekomsten die ons helpen na te denken over wat er op ons af kan komen”, zegt Filip Boelaert, secretaris-generaal van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. “Zo krijgen we zicht op ontwikkelingen die een impact hebben op onze mobiliteit: autonoom rijden, digitalisering, nieuwe bedrijfsmodellen, klimaatverandering, gezondheidscrisissen … Op basis van die inzichten kunnen we nagaan welke beleidskeuzes ‘toekomstbestendig’ zijn.”

    Mobiliteit vandaag = basisbereikbaarheid
    De toekomstige mobiliteitsvisie gaat hand in hand met basisbereikbaarheid, de huidige visie op mobiliteit in Vlaanderen. Basisbereikbaarheid vertrekt vanuit een vraaggestuurd mobiliteitsaanbod waarin combimobiliteit centraal staat. Zo wil de Vlaamse overheid belangrijke maatschappelijke locaties, zoals scholen, ziekenhuizen, bedrijventerreinen en winkelcentra optimaal bereikbaar maken voor de reiziger. Tegelijk is het de bedoeling om de keuzevrijheid voor de Vlaming te vergroten door de combinatie van verschillende vervoersopties te stimuleren en te faciliteren. Omdat elke regio andere behoeften heeft, is Vlaanderen opgesplitst in vijftien vervoerregio’s.

    Laat je stem horen!
    Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, zet de Vlaamse overheid in op advertenties in kranten én vooral op sociale media. Teasers op Facebook en Instagram leiden bezoekers naar een online-ideeënplatform.

    “Mobiliteit is van en voor iedereen. Elke inwoner van Vlaanderen is een ervaringsdeskundige. Daarom willen we een visie die tegemoetkomt aan de problemen en uitdagingen van onze burgers. Alleen zo kunnen we een gedeelde Vlaamse mobiliteitsvisie ontwikkelen waar iedereen zijn schouders onder wil zetten.”

    Meer informatie
    Neem deel aan de bevraging via mobiliteitsvisie2040.vlaanderen.be. Meer informatie over de Vlaamse mobiliteitsvisie 2040 vind je op www.vlaanderen.be/vlaamse-mobiliteitsvisie-2040. Meer informatie over basisbereikbaarheid vind je op www.vlaanderen.be/basisbereikbaarheid.