chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    1712 lanceert campagne over grensoverschrijdend gedrag in de sport- en cultuursector

    Looptijd: 8 okt 2020 tot 30 nov 2020

    1712 roept op tot een gedragsverandering in de sport- en cultuursector. Louise Carton, Marijke Pinoy, Aagje Vanwalleghem en Anemone Valcke getuigen over grensoverschrijdend gedrag. #kijknietweg.

    Mentale en fysieke mishandeling bij gymnasten, digitaal seksueel geweld en verhalen over stalking in de cultuursector … de voorbije maanden kwamen verschillende gevallen van grensoverschrijdend gedrag in de sport- en cultuursector aan het licht. Omdat taboes, schuld, schaamte en angst een grote rol spelen, ervaren slachtoffers en omstaanders vaak barrières om de stap te zetten naar hulpverlening.

    Hulplijn 1712 lanceert daarom een campagne over grensoverschrijdend gedrag in de sport- en cultuursector. De centrale boodschap is “Kijk niet weg en neem contact op met de hulplijn 1712 als je vragen over grensoverschrijdend gedrag hebt.” Tijdens de campagne richt 1712 zich in de eerste plaats tot omstaanders van psychisch, lichamelijk en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

    “Omstaanders van geweld spelen een belangrijke rol bij de aanpak van grensoverschrijdend gedrag.”, aldus Wim Van de Voorde, coördinator van hulplijn 1712. “Ze kunnen het slachtoffer ondersteunen of contact opnemen met 1712. Ze kunnen ook bijdragen tot een klimaat in de sportclub of cultuurorganisatie waar niet wordt weggekeken van het probleem.”

    Getuigenissen
    Een aantal bekende sporters en professionals uit de cultuursector zetten hun schouders mee onder de boodschap van 1712 of getuigen zélf over grensoverschrijdend gedrag. Turnster Aagje Vanwalleghem en atlete Louise Carton hebben het over de schadelijke impact van psychisch grensoverschrijdend gedrag en de schaamte en taboes die daarmee gepaard gaan. Ze willen dat de sportwereld grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar maakt, waarbij trainers en sportfederaties hun verantwoordelijkheid opnemen en integriteit hoog in het vaandel dragen.

    Actrices Marijke Pinoy en Anemone Valcke getuigen over hun eigen ervaringen met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag.   

    1712 roept cultuur- en sportorganisaties op om online hun stem te laten horen
    De 1712-campagne roept elke vereniging, organisatie, individuele sporter, speler, actrice, muzikant … en bij uitbreiding iedereen op om zich achter de campagne te scharen. Je kunt dat doen door je profielfoto op sociale media aan te passen, of door zelf een filmpje te posten met de boodschap #kijknietweg. Op kijknietweg.be staat een handige handleiding daarvoor. 
    De cultuur- en sportsector worden aangespoord om de campagne uit te dragen. Ook een aantal bekenden (waaronder Kat Kerkhofs, Sioen …) springen mee op de kar.

    Met de 1712-campagne willen we binnen die sectoren een cultuuromslag of een gedragsverandering realiseren”, aldus Wim Van de Voorde “Met cultuuromslag bedoel ik dat we geweld (h)erkennen, benoemen, bespreken en aanpakken, kortom dat we niet wegkijken van het probleem.”

    Meer info over de campagne? Surf naar kijknietweg.be.

    Bij het pasklare materiaal vind je beeldmateriaal.

     

    Campagnemateriaal