chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    Eiwitshift gaat voor een duurzaam voedingspatroon

    Looptijd: 26 apr 2021 tot 30 sep 2021

    De Vlaamse overheid lanceert de ‘Green Deal Eiwitshift op ons bord’. Het doel van de eiwitshift is de verhouding tussen dierlijke en plantaardige producten in onze voeding te verbeteren.

    Wat zijn eiwitten?
    Laten we het eerst hebben over eiwitten. Eiwitten zijn onmisbaar als bouwstof voor het lichaam in groei, voor het aanmaken van bloedcellen, enzymen en hormonen en voor het onderhoud en herstel van lichaamsweefsels.

    Voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten kunnen van verschillende oorsprong zijn:

    • van dierlijke oorsprong (vlees, vis, zeevruchten, insecten, melk en melkproducten, eieren)
    • van microbiële oorsprong (paddenstoelen, bacteriën en microalgen)
    • van plantaardige oorsprong (granen, peulvruchten, noten, zaden).

    Een van de grote uitdagingen voor ons voedingspatroon is de verhouding te verbeteren tussen dierlijke en plantaardige of alternatieve eiwitbronnen. Die verhouding is vandaag zowel op het vlak van milieu als gezondheid niet optimaal. De eiwitshift streeft naar een milieuverantwoord en gezond voedingspatroon.

    Eiwit op ons bord
    Het voedsel is in Vlaanderen van hoge kwaliteit en de Vlaming eet in het algemeen vrij divers, maar ons voedingspatroon legt een zware druk op het milieu en op onze gezondheid door een te hoog aandeel van dierlijke producten en zogenaamde lege calorieën (producten met een hoge energieaanbreng en lage voedingswaarde). De meeste Vlamingen eten niet alleen te veel; ze eten ook te weinig groenten, fruit, granen en peulvruchten.

    Algemeen bekeken hebben dierlijke producten een grotere milieuvoetafdruk dan plantaardige eiwitbronnen zoals peulvruchten, granen en sommige andere vleesvervangers. In een meer plantaardig en een minder dierlijk eetpatroon halen we een kleiner percentage eiwitten uit dierlijke producten en een groter percentage uit plantaardige producten, en eten we over het algemeen meer plantaardige producten en minder dierlijke producten. Die evolutie wordt de eiwitshift genoemd.

    Vandaag is de verhouding ongeveer 60% dierlijke eiwitbronnen en 40% plantaardige eiwitbronnen. Het doel van de eiwitshift is om de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten te verbeteren tot een verhouding van 40% dierlijke eiwitten en 60% plantaardige eiwitten tegen 2030. De Green Deal Eiwitshift, die vier jaar loopt, wil bijdragen aan die doelstelling.

    Voedingsgewoonten veranderen
    Om de eiwitshift te realiseren, verzamelen we kennis over voedingsgewoonten en routines in Vlaanderen. “We maken werk van het doorgronden van de voedselroutines die actief zijn in Vlaanderen. Op basis daarvan kunnen we, samen met alle deelnemers van de Green Deal, gerichter werk maken van een eiwitshift met een positieve impact op verschillende domeinen”, verduidelijkt Kristof Rubens van het Departement Omgeving, de initiatiefnemer van deze Green Deal.

    Met 65 deelnemers kan de Green Deal rekenen op een sterk partnerschap. Elke deelnemer werkt vanuit de eigen expertise om de eiwitshift in de praktijk te brengen. Naast het versterken van de plaats van het plantaardige aanbod in de supermarkt, in de eigen catering of op events en de communicatie daarrond, wordt de smaak bij de Vlaming ook geprikkeld door proefsessies en workshops. Verschillende partners engageren zich om te innoveren rond lokale plantaardige en alternatieve eiwitbronnen. Markt- en consumentengedragsonderzoek moet de juiste basis vormen om toekomstige acties beter te kunnen inzetten.

    Meer informatie over deze Green Deal vindt u op https://omgeving.vlaanderen.be/green-deal-eiwitshift. Een informatiefilmpje vindt u hier.