chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    Pak uit met jouw klimaatactie op de 18de Dikketruiendag

    Looptijd: 13 jan 2022 tot 17 feb 2022

    Op donderdag 17 februari 2022 organiseert het Departement Omgeving voor de 18de keer de Dikketruiendag. De trui krijgt deze keer de functie van communicatiemiddel. Deelnemers kunnen op een trui tonen welke klimaatactie ze ondernemen.

    Dikketruiendagambassadeur Frank Deboosere spoort in een videoboodschap iedereen aan om deel te nemen en creatief aan de slag te gaan met klimaatboodschappen op truien.

    Slogan en affiche 2022
    De slogan van deze editie is ‘Pak uit met jullie klimaatactie!’. De affiche toont mascotte Wollo met een dikke trui. Op zijn kraag toont schaap Wollo hoe hij bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen, namelijk door een CO2-neutraal feest te organiseren. Aan de wasdraad hangen nog enkele andere truien met een klimaatslogan zoals ‘Trotse boomplanter’. Klimaatacties ondernemen kan dus op verschillende manieren, maar niets doen is geen optie.        

    Scholen, bedrijven en overheden die een klimaatactie organiseren, kunnen creatief aan de slag gaan met een trui als communicatiemiddel. Leerlingen, werknemers en burgers pakken uit met hun klimaatacties met als doel vrienden, familie, klanten, collega’s enzovoort te inspireren en aan te sporen om hun voorbeeld te volgen.

    De trui dient zo niet alleen om jezelf warm te houden, maar ook om anderen warm te maken.

    Sensilbiseren en actie
    Dikketruiendag als jaarlijkse actiedag heeft navolging gekregen in andere landen. In Nederland vindt de 16de Warmetruiendag plaats op 11 februari 2022; op dezelfde dag is het in Duitsland Dicker-Pulli-Tag. Canada is op 3 februari toe aan de 13de National Sweater Day

    “Toen Dikketruiendag in 2005 startte, was lang niet iedereen overtuigd van de klimaatverandering. Ondertussen hebben de kurkdroge en kletsnatte zomers ons allemaal met onze neus op de feiten gedrukt. Met de Blue Deal en extra maatregelen in het Vlaams Energie- en Klimaatplan investeert de Vlaamse Regering in concrete acties om Vlaanderen weerbaarder te maken te maken tegen de gevolgen van de extremere weersomstandigheden”, zegt de Vlaamse minister van Omgeving . “Ik roep iedereen op om zijn steentje bij te dragen en mee te werken aan een beter klimaat. Dikketruiendag is de ideale gelegenheid voor scholen, bedrijven, gemeenten en organisaties om hun CO2-afdruk te verkleinen en klimaatinspanningen in de kijker te zetten. Steek dus mee de handen uit de mouwen, organiseer een klimaatactie en pak ermee uit!”

    Praktisch
    Op de website www.dikketruiendag.be staat informatie over Dikketruiendag 2022 en kan iedereen zich inschrijven. Deelnemers vinden er voorbeelden van klimaatslogans en campagnemateriaal om hun engagement zichtbaar te maken. Ook de videoboodschap van Frank Deboosere staat online.

    Met de interactieve kaart op de website maken we de deelnemers zichtbaar.

    Dikketruiendag is een jaarlijkse actiedag die op een actieve, positieve en ludieke manier wil sensibiliseren rond klimaatverandering. 

     

    Campagnemateriaal