chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    Stop op tijd voor een powernap

    Looptijd: 31 jan 2022 tot 31 mrt 2022

    Lange dag achter de rug of nog een late rit voor de boeg? Doe een powernap als je je slaperig voelt en word weer een veilige bestuurder in 15 minuten.

    Slaperig achter het stuur zitten, is even gevaarlijk als drinken en rijden. Je aandacht en concentratie verminderen en je reactievermogen werkt vertraagd. Je bent dus minder in staat om de juiste beslissingen te nemen in het verkeer. Een powernap is de enige manier die helpt om opnieuw een alertheidsboost te krijgen voor een tweetal uur.

    Tips voor de perfecte powernap

    1. Hou het kort. Een dutje van amper 8 minuten kan je brein al rebooten. Aangezien je meestal pas na een zevental minuten in slaap valt, is het goed om een alarm te zetten op 15 à 20 minuten. Als je dutje langer duurt, kom je in een diepe slaap terecht, waardoor je slaapdronken zult ontwaken. Je wordt dan alleen maar trager en je voelt je vermoeider dan voor je dutje.
    2. Zet een alarm. Zo word je wakker 15 à 20 minuten na de start van je dutje.
    3. Zoek een rustige plek. Kies een plek die comfortabel genoeg is om in slaap te kunnen vallen. Dat kan in je auto zijn, maar hou dan wel rekening met de plaatselijke reglementering.
    4. Ga alleen slapen overdag als je echt slaperig bent. Slaperig zijn is niet hetzelfde als moe zijn. Als je slaperig bent overdag, kun je je niet meer wakker houden. Je ogen vallen toe en je geeuwt. Slaperigheid overdag verdwijnt door een dutje te doen.
    5. Sta onmiddellijk na je dutje op. Loop wat rond en drink een glas water.
    6. Als je hulp wil van cafeïne: cafeïne voor je dutje kan het gunstige effect ervan nog versterken. Maar vermijd alle bronnen van cafeïne vanaf 8 uur voor je aan je nachtslaap begint!

    Campagne
    Deze campagne loopt in Vlaanderen met affiches langs de snel- en hoofdwegen, een lokaal affichagenetwerk en radiospots. Daarnaast is er een onlinecampagne via sociale media en influencers.

    Meer informatie
    Alle informatie vind je op www.beloofd.be en www.veiligverkeer.be.

     

    Campagnemateriaal