chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    VSV vraagt bestuurders om hun partner, vrienden of baas te negeren

    Looptijd: 2 mei 2022 tot 29 mei 2022

    ‘Negeer je lief’, ‘Negeer je vrienden’, ‘Negeer je baas’. Dat zijn de opvallende boodschappen die sinds 2 mei op wegaffiches in heel Vlaanderen te zien zijn. Deze nieuwe campagne spoort bestuurders aan om te focussen op de weg, niet op hun gsm.

    Vlamingen kijken dagelijks meer dan 3 uur naar het scherm op hun smartphone. Dat heeft ook gevolgen in het verkeer. Nieuw onderzoek van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) geeft aan dat meer dan 8 op de 10 automobilisten achter het stuur wel eens met de smartphone bezig is. Afleiding behoort tot de 3 grootste killers in het verkeer. Je smartphone bedienen tijdens het rijden kan tot levensgevaarlijke situaties leiden.

    Afleiding blijft dus een belangrijk probleem in het verkeer. Daarom is sensibilisering meer dan nodig. De nieuwe campagne vraagt aan bestuurders om te focussen op de weg en niet op hun gsm-toestel. Zelfs als ze daardoor even onbereikbaar zijn. Geen enkele oproep of melding is een ongeval waard.

    Campagne
    Van 2 tot 29 mei roepen affiches bestuurders op om hun lief, baas of vrienden te negeren. Daarnaast lopen er radiospotjes op MNM, Joe, Willy, Q-Music, Top Radio, Radio 1 en Studio Brussel. De campagne wordt ondersteund door berichten op sociale media en door influencers.

    Strengere regels sinds maart 2022
    Sinds 3 maart gelden er strengere regels. Voortaan mag je je gsm-toestel alleen gebruiken als het in een geschikte houder zit. Concreet betekent dit dat je als bestuurder je gsm niet meer mag gebruiken terwijl het toestel los op je schoot, op de middenconsole of op de passagierszetel ligt. Wie wordt betrapt, riskeert een onmiddellijke inning van 174 euro.

    Voor meer informatie kunt u surfen naar www.veiligverkeer.be.

     

    Campagnemateriaal