chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    Pak het energieverlies in uw woning aan.

    Looptijd: 28 okt 2022 tot 30 nov 2022

    Energiegebruik weegt op ons budget. We betalen veel voor verwarming: tot driekwart van ons huishoudelijke energiegebruik gaat eraan op. Klassieke verwarmingssystemen die volledig op fossiele brandstoffen of elektriciteit draaien, verbruiken nodeloos veel energie. Vandaag is er een toekomstgerichte visie op verwarmen, die aansluit bij de principes van de energietransitie: als we zuiniger, slimmer en groener energie gebruiken, maken we een groot verschil voor onze energiefactuur nu en voor onze wereld morgen.

    Driestappenplan
    Volg het onderstaande driestappenplan om doordacht om te springen met energie.    

    1. Verlaag de warmtevraag. Door uw woning volledig en goed te isoleren wordt verwarmen op lage temperatuur mogelijk.
    2. Ga na of de verwarmingselementen genoeg warmte kunnen afgeven, want verwarmen op lage temperatuur vraagt grote radiatoren, ventilo-convectoren of vloerverwarming.
    3. Stap over op een duurzaam verwarmingssysteem, zoals een warmtepomp die 60 tot 80% van haar energie uit de bodem of de lucht haalt, of een warmtenet. Vandaag zijn warmtenetten nog eerder zeldzaam, maar in de toekomst zullen er steeds meer komen. Vooral wijken met een dichte bebouwing kunnen via zo’n warmtenet nuttig gebruikmaken van restwarmte van bijvoorbeeld een bedrijventerrein in de buurt, of van groene warmte.

    U doet er goed aan om een renovatie niet langer uit te stellen. Terugverdientijden van energiebesparende investeringen zijn nóg interessanter bij hoge energieprijzen.

    Wie aan een nieuwe verwarmingsinstallatie toe is en nog niet klaar is voor verwarmen op lage temperatuur, adviseren we om  – als tussenstap – te kiezen voor een hybride warmtepomp. Dat is een combinatie van een warmtepomp en een gasketel. Een bestaande centraleverwarmingsketel is over het algemeen vrij eenvoudig te vervangen door een hybride warmtepomp.  
    In woningen met weerstandsverwarming, met accumulatieverwarming of zonder centrale verwarming kan een lucht-luchtwarmtepomp een interessante optie zijn.

    Meer informatie over de energietransitiecampagnes
    Om de burger te stimuleren nu al actie te ondernemen, biedt de Vlaamse overheid ondersteuning met Mijn VerbouwPremie en de goedkope Mijn Verbouwlening.

    Met de koepelcampagne Mee met de stroom willen de Vlaamse overheid en de partners iedereen stimuleren om werk te maken van de energietransitie. Alle info over de energietransitie, initiatieven van de overheid en tips om zelf zuiniger, slimmer en groener energie te gebruiken, kunt u vinden op de website www.meemetdestroom.be.