chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    Rookmelders kunnen levens redden. Campagne ter preventie van brand en CO-intoxicatie

    Looptijd: 15 mrt 2019 tot 31 dec 2019

    Rookmelders kunnen levens redden. Daarom is in Vlaanderen de voorbije jaren een rookmeldersverplichting ingevoerd op de huurmarkt. Elke sociale en private huurwoning moet vandaag al uitgerust zijn met minstens één rookmelder per bouwlaag.

    Rookmeldersverplichting vanaf 2020
    Uit cijfers van het agentschap Wonen-Vlaanderen blijkt echter dat slechts 60% van de gecontroleerde huurwoningen effectief voldoet aan de rookmeldersverplichting. Vanaf 2020 moet ook elke woning die de eigenaar zelf bewoont, rookmelders hebben.

    “Er is nog heel wat werk aan de winkel, zowel op de huurmarkt, waar de rookmeldersverplichting al sinds 2013 is ingevoerd, als op de eigendomsmarkt, waar de verplichting op 1 januari 2020 ingaat. Met de campagne willen we mensen ertoe aanzetten om rookmelders in hun woning te plaatsen.”

    Campagne in drie golven
    Na een grootschalige campagne over rookmelders dit voorjaar zal de vervolgcampagne vanaf de zomer zich specifiek richten tot verhuurders en huurders van studentenkamers en -studio’s. De verhuurder of kotbaas moet de rookmelders plaatsen, maar we willen de studenten zelf ook bewustmaken van het belang ervan. Zo kunnen ze er aandacht aan besteden in hun zoektocht naar een geschikte kamer of studio.

    In het najaar zal de campagne focussen op maatregelen om CO-vergiftiging te voorkomen. Het agentschap Wonen-Vlaanderen stelt in meer dan 10% van alle gecontroleerde woningen een ernstig risico op CO-vergiftiging vast. Het is het meest vastgestelde gebrek in woningen. Bovendien is een risico op CO-vergiftiging zo ernstig dat het voldoende is om een woning ongeschikt te verklaren. De sensibiliseringscampagne zal mensen informeren over de maatregelen die ze kunnen nemen om blootstelling te voorkomen, zoals een correcte installatie en regelmatig onderhoud van toestellen en schoorstenen, in combinatie met een goede CO-detector.

    100.000 rookmelders en 50.000 CO-detectoren
    Om de campagne te ondersteunen is 5 miljoen euro vrijgemaakt voor de aankoop van rookmelders en CO-detectoren. Het agentschap Wonen-Vlaanderen zal binnenkort 100.000 rookmelders en 50.000 CO-detectoren geven aan mensen die van het agentschap een premie krijgen om hun eigen woning te renoveren, te verbeteren of aan te passen. Mensen die een sociale lening of een verzekering gewaarborgd wonen afsluiten, zullen daar ook op kunnen rekenen. Belangrijk: de actie is enkel voor mensen die de vermelde premies of andere voordelen nieuw hebben verkregen vanaf 1 maart 2019, en tot zolang de voorraad strekt. 

    Voor meer informatie kun je surfen naar www.wonenvlaanderen.be/rookmelders. Bij het pasklare materiaal vind je de folder van de campagne. Bekijk ook het filmpje.
     

     

    Campagnemateriaal