chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Vaccinatieweek 2020: stel vaccinaties niet uit tijdens deze coronacrisis

  Looptijd: 20 apr 2020 tot 26 apr 2020

  Ook tijdens de COVID-19-pandemie is het belangrijk de aanbevolen vaccinaties te laten toedienen op de aanbevolen momenten. Uitstel van vaccinatie leidt tot uitstel van de immuniteit.

  We willen niet dat de huidige corona-epidemie het risico verhoogt op uitbraken van vaccineerbare infectieziekten, zoals mazelen. Daarom onderstrepen we dit jaar tijdens de Europese Vaccinatieweek van 20 tot 26 april het belang van basisvaccinaties.

  Tijdig starten blijft belangrijk
  Kind en Gezin is opnieuw gestart met vaccinatiesessies, na een korte onderbreking in maart. De centra voor leerlingenbegeleiding (CLB’s) bekijken hoe ze dit schooljaar nog vaccinatiesessies kunnen organiseren, rekening houdend met de maatregelen.

  In coronatijden is het belangrijk de vacccinaties tijdig te starten, zodat baby’s zo snel mogelijk weerstand kunnen opbouwen tegen de ziektes waartegen gevaccineerd wordt. Bij baby’s worden de eerste vaccinaties toegediend op de leeftijd van 8, 12 en 16 weken. Het gaat om een combinatievaccin dat tegen 6 ziekten beschermt en een vaccin tegen pneumokokken.

  Op eenjarige leeftijd is het tijd voor de eerste vaccinatie tegen mazelen, bof, rubella en een herhalingsinenting tegen pneumokokken. Op 15 maanden wordt de basisreeks afgewerkt met een extra combinatievaccin en een vaccin tegen meningokokken.

  Al die vaccinaties worden gratis aangeboden in de consultatiebureaus van Kind en Gezin. Ook huis- en kinderartsen kunnen je baby vaccineren met gratis vaccins.

  Later zijn er nog vaccinatiemomenten in het eerste en het vijfde leerjaar van de lagere school en in het eerste en derde jaar secundair onderwijs.

  Check je vaccinaties
  Als je twijfelt of je alle nodige vaccinaties in het verleden gekregen hebt, kun je dit eerst zelf online checken via MyHealthViewer. Op die website kun je je vaccinatiegegevens raadplegen als je arts ze in Vaccinnet, de Vlaamse vaccinatiedatabank, heeft geregistreerd. Vind je daar geen info, vraag het dan aan je huisarts en ga na of een inhaalvaccinatie aanbevolen is.

  Voor meer informatie kun je surfen naar www.laatjevaccineren.be.

   

  Campagnemateriaal