chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    Veilig zwemmen

    Looptijd: 27 jun 2020 tot 31 aug 2020

    Met dit mooie weer lijkt een verfrissende duik in een waterloop verleidelijk, maar het is erg gevaarlijk. Als je in een waterloop zwemt, kunnen onvoorziene gevaren opduiken. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en de Vlaamse Waterweg nv willen iedereen bewustmaken van het gevaar van een duik in het water. Ze raden aan om te zwemmen op de locaties in Vlaanderen die aangeduid zijn als zwemwater. In de zwemzones aan de kust kun je zwemmen vanaf 27 juni.

    De VMM monitort in samenwerking met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid de zwemwaterkwaliteit aan de kust en in de zwemvijvers tijdens het badseizoen. Je kunt de actuele zwemwaterkwaliteit bekijken op www.kwaliteitzwemwater.be. Je ziet er ook meteen in welke zones je met een gerust hart kunt zwemmen.

    Niet zwemmen in waterlopen
    De Vlaamse waterlopen zijn niet bestemd om in te zwemmen. Zwemmen in beken en rivieren wordt afgeraden, omdat de veiligheid niet is gegarandeerd. De waterkwaliteit is onderhevig aan schommelingen en duiken in ondiep water kan letsels veroorzaken. Op de bodem liggen soms voorwerpen die je door het troebele water niet kunt zien. Bovendien kun je de ecologisch kostbare oeverzones beschadigen. Daar gaan zwemmen of duiken van bruggen, sluizen, steigers en kades is onverstandig om de volgende redenen:

    • Voorbijvarende schepen kunnen voor risicosituaties zorgen. Een zwemmer is vanaf een schip meestal niet of nauwelijks te zien. Schepen hebben een langzamere reactietijd dan auto’s. Schippers kunnen dus niet snel uitwijken of vaart minderen. Je ziet een varend schip niet altijd aankomen, bijvoorbeeld door een brug of door onoplettendheid.
    • Schepen gaan sneller dan de meeste mensen denken en als zwemmer kun je door de zuigende werking naar een schip worden toegetrokken. Ook de sluizen en stuwen op de rivieren en kanalen veroorzaken stromingen die zwemmers voor problemen kunnen stellen.
    • De oevers zijn niet ingericht voor zwemmers. Daardoor kan het lastig zijn om op de kade te raken.
    • Onder water kunnen onzichtbare betonnen constructies aanwezig zijn en op de bodem van het kanaal liggen soms voorwerpen die je kunnen verwonden. Een duik in het soms troebele water kan ernstige letsels veroorzaken.
    • Ten slotte kunnen ook de grote verschillen in temperatuur voor onaangename verrassingen zorgen. De bovenlaag van het water is warm en de onderlaag is heel koud. Verkrampte spieren en het risico op onderkoelingsverschijnselen zijn dan extra groot.

    Zwemmen en duiken op bevaarbare waterwegen is wettelijk verboden. Het wordt alleen uitzonderlijk toegelaten bij een vergund evenement, zoals een triatlon of een zwemwedstrijd. 

    Genieten is de boodschap
    Door de vele investeringen van de voorbije jaren is de waterkwaliteit van de Vlaamse kanalen, rivieren en beken sterk verbeterd en is er een knap netwerk van jaagpaden gecreëerd. Fietsen of wandelen langs waterlopen is heerlijk ontspannend als de verschillende gebruikers van de jaagpaden het nodige respect voor elkaar opbrengen.

    Steeds meer organisaties, zoals de VMM en steden, maken werk van het openleggen van waterlopen. Open waterlopen helpen niet alleen om wateroverlast tegen te gaan, maar zorgen ook voor rust en koelte, een fraaie woonomgeving en recreatiemogelijkheden. Mooie stadsgezichten en rustige plekjes aan het water spelen een belangrijke rol om leven, werken en ontspanning opnieuw op elkaar af te stemmen. De VMM en De Vlaamse Waterweg nv nodigen de bevolking uit om daarvan ten volle te genieten zonder zich te laten verleiden om een duik te nemen. De zwemvijvers met een goede zwemwaterkwaliteit die je terugvindt op kwaliteitzwemwater.be, zijn daarvoor de geschikte plaatsen.

    Surf naar www.kwaliteitzwemwater.be voor alle zwemlocaties. Meer informatie vind je op www.vmm.be of www.vlaamsewaterweg.be.

    Foto: Copyright VMM