chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    Wat verandert er in 2022 op het vlak van energiezuinig bouwen en verbouwen?  

    Looptijd: 16 dec 2021 tot 31 jan 2022

    Een nieuw jaar brengt heel wat veranderingen met zich mee. Hieronder vindt u een overzicht van de nieuwigheden op het vlak van bouwen en verbouwen vanaf 1 januari 2022. 

    Dit is een ingekorte versie van de tekst. U vindt de uitgebreide tekst bij het pasklare materiaal.

    • nieuwbouwwoningen: strenger S-peil, strengere eisen om in aanmerking te komen voor korting op onroerende voorheffing en beperking inzake aansluiting op aardgas en stookolie

      Aangepaste EPB-eisen nieuwbouw: omgevingsvergunning vanaf 2022: het verplichte E-peil in woningen en appartementen blijft op maximaal E30, maar het verplichte S-peil zakt van S31 naar S28.
    • renovatie van woningen, wijzigingen vanaf medio 2022
      De energiepremies voor energiebesparende investeringen die de Vlaamse overheid geeft via de netbeheerder Fluvius, lopen volgend jaar verder. De premiehoogte en de voorwaarden blijven behouden voor dak-, muur- en vloerisolatie, isolerende beglazing, zonneboiler, warmtepomp en warmtepompboiler. De geplande daling van de premie voor zonnepanelen gaat niet door en de premie blijft op het niveau van 2021.
    • verbod op vervanging stookolieketel als er aardgas beschikbaar is
      Vanaf 1 januari 2022 is het in bestaande gebouwen (woongebouwen en niet-residentiële gebouwen) niet meer toegelaten om een stookolieketel te plaatsen als in de straat een aansluiting op het aardgasnet mogelijk is. Denk dus eerder aan een alternatief. Kleine herstellingen aan bestaande toestellen blijven wel mogelijk.
    • daling premie thuisbatterij vanaf 1 januari 2022, invoering milieubijdrage
      Voor alle premieaanvragen vanaf 1 januari 2022 daalt de premie voor de plaatsing van een thuisbatterij. Voor volledige aanvraagdossiers die uiterlijk op 31 december 2021 ingediend zijn, bedraagt de premie maximaal 2550 euro. Vanaf 2022 daalt die premie tot maximaal 1725 euro.
    • alleen recent EPC toegelaten bij de verkoop van woningen
      Bij de verkoop van een woning of appartement (met een notariële akte) mag u alleen gebruikmaken van een EPC dat vanaf 2019 opgemaakt is.
    • uitbreiding verplichting EPC voor gemeenschappelijk delen
      Op 1 januari 2022 moeten alle grote appartementsgebouwen met minstens 15 gebouweenheden over een EPC voor de gemeenschappelijke delen beschikken.
    • renovatieverplichting niet-residentiële gebouwen
      Vanaf 1 januari 2022 start de renovatieverplichting voor alle niet-residentiële gebouwen.
    • stopzetting premie micro-WKK
      De premie voor microwarmte-krachtkoppeling, ook wel bekend als brandstofcel, kleiner dan 10 kW wordt afgeschaft vanaf 2022 als er gebruikgemaakt wordt van een fossiele brandstof.
    • grotere korting op registratierechten voor de enige eigen woning bij ingrijpende energetische renovatie
      Bij de aankoop van de enige eigen woning wordt de registratiebelasting voor natuurlijke personen verlaagd van 6% naar 3%.
    • tijdelijke premie voor de verwijdering en vervanging van een asbesthoudend dak en plaatsing van zonnepanelen op niet-verwarmde niet-woongebouwen 
      Fluvius voorziet in 2022 voor niet-verwarmde niet-woongebouwen in een tijdelijke premie van 12 euro per m² dakoppervlakte waarvan het asbest wordt verwijderd, op voorwaarde dat er op dezelfde site een nieuwe PV-installatie wordt geplaatst.

    U vindt de uitgebreide tekst bij het pasklare materiaal.

     

    Campagnemateriaal