chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Week van de Bij 2021: Bijenhelden breken uit!

  Looptijd: 28 mei 2021 tot 6 jun 2021

  Van zondag 30 mei tot en met zondag 6 juni 2021 vindt de achtste editie van de Week van de Bij plaats. De campagne moedigt gemeentebesturen, bedrijven en burgers aan zich in te zetten voor een betere leefomgeving voor zowel honingbijen als wilde bijen.

  Met de slogan ‘Bijenhelden breken uit’ zetten Dominique Persoone en Britt van Marsenille, peter en meter van de Week van de Bij, het thema ontharding in de kijker. Want als er minder beton is en meer bloemen, planten en bomen, hebben bijen meer voedsel.

  Bijenhelden breken uit
  Bijen verdienen aandacht in een breder biodiversiteitsverhaal. Ze vervullen immers een uiterst belangrijke functie als bestuiver van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten, maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven. 80 procent van de bijen leeft onder de grond. Maar hoe meer verharde oppervlakten er zijn, hoe meer dakloze bijen. De ambassadeurs van de Week van de Bij, Dominique Persoone en Britt van Marsenille, ruilen daarom op de nieuwe affiche beton in voor bijenbloemen.

  Liever 50 tinten groen dan grijs: ruil beton voor bijenbloemen
  Na enkele droge zomers is de vraag naar verharding en kunstgras gestegen. Hagen worden vervangen door steenkorven en opritten geplaveid met stenen voor meerdere wagens. Daardoor kan het water moeilijker in de bodem sijpelen en warmt de directe omgeving bij hitte nog meer op. Ook voor bijen wordt zo het menu van hun restaurant beperkter. Voor zandbijen is er minder plaats vrij voor hun verblijfplaats in de bodem.

  De achteruitgang van de wilde bijenpopulatie in Vlaanderen is onder andere een gevolg van de verharding van onze open ruimte. Daar willen we met deze Vlaamse Regering een halt aan toeroepen. Maar we gaan nog een stap verder. Zo werken we dit jaar voor het eerst een bestuiversplan uit, naar het voorbeeld van onder andere Ierland, waarin we verschillende acties opnemen om de achteruitgang van bestuivers in Vlaanderen te stoppen. Ik roep iedereen op om mee te ontharden, bomen en struiken te planten, bloemen te zaaien en bloemenrijke graslanden in te richten voor bijen. Alle beetjes helpen", zegt de Vlaamse minister van Omgeving.

  Beknopte agenda
  -Van 1 maart tot en met 20 april 2021 kunnen gemeenten zich inschrijven voor de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente via www.vvog.info. Nieuwe kandidaten sturen een mail naar weekvandebij@vlaanderen.be.

  -Zondag 30 mei 2021: De Week van de Bij wordt letterlijk afgetrapt met een bijenfietstocht vanuit Bokrijk. Als de coronamaatregelen het toelaten, zal er op 30 mei in het Openluchtmuseum Bokrijk een bijenroute zijn. De hele zomer kan iedereen deelnemen aan de bijenfietstocht in Genk.

  -Een kalender met alle bijen-evenementen staat op de Facebookpagina van de Week van de Bij. De affiches kunnen gedownload of besteld worden op de website weekvandebij.be/bestel-campagnemateriaal-week-van-de-bij-2021. Ook de bijenkrant 2021 zal besteld kunnen worden.

   

  Campagnemateriaal