chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    Wees niet gek. Doe de tekencheck

    Looptijd: 16 mei 2022 tot 31 okt 2022

    Teken komen door de klimaatopwarming almaar vaker voor. Je komt ze vandaag in de natuur overal tegen: in de tuin, in de duinen, in het bos, in het park … Ze kunnen zich vastbijten in je huid en zo kun je, in het ergste geval, de ziekte van Lyme krijgen. De boodschap is gemakkelijk te onthouden: controleer, verwijder en volg op.

    Hoe voorkomen of verwijderen?
    Maak er een gewoonte van om jezelf en anderen te controleren. Hoe sneller de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op de ziekte van Lyme. Controleer zeker knieholtes, liezen, bilnaad, haarlijn, navel, oksels en tenen. Dat zijn de lievelingsplekken van teken.

    Het is belangrijk dat je weet wat je moet doen om tekenziekten te voorkomen. Volg dit eenvoudig advies: controleer jezelf dezelfde avond nog op een tekenbeet. Vind je een teek, verwijder hem dan rustig in één beweging zonder de teek te draaien of plat te duwen. Gebruik bij voorkeur een tekenverwijderaar.  

    Noteer de datum waarop je gebeten bent en hou de plek één maand lang extra in de gaten. Als er rond de beet een groter wordende, rode vlek ontstaat, of als je griepachtige symptomen voelt, kun je het best naar de huisarts gaan.

    Help de wetenschap
    Je kunt een tekenbeet registreren op de app TekenNet, een onderzoeksproject van Sciensano. Op die manier steun je het wetenschappelijk onderzoek naar teken en tekenziekten.

    De site www.tekenbeten.be bevat veel campagnemateriaal (onder andere voorbeeldmails, nieuwsberichten en afbeeldingen) dat je kunt gebruiken om de campagne te ondersteunen. Daarnaast zijn er folders, affiches en een educatief pakket voor scholen beschikbaar. 

    Meer informatie vind je op www.tekenbeten.be.  

     

    Campagnemateriaal