chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    Betalingsfraude

    u hebt de rekening betaald, maar aan wie?

    Meer en meer Belgische bedrijven en organisaties worden slachtoffer van betalingsfraude. Oplichters gaan hierbij steeds vernuftiger te werk. Ze proberen u per telefoon, via e-mail of door gemanipuleerde facturen ervan te overtuigen om een betaling te verrichten.

    CEO-fraude

    Een geavanceerde vorm van betalingsfraude is de zogeheten CEO-fraude. Hierbij belt een oplichter een financieel medewerker of andere medewerker van uw organisatie bevoegd voor het uitvoeren van betalingen op. De oplichter doet zich voor als de directeur of een andere leidinggevend persoon in de organisatie met als doel heel dringend en vertrouwelijk een betaling uit te voeren. Hij kan hierbij heel overtuigend overkomen.

    Meestal heeft deze crimineel al via onderzoek vooraf (bv. publiek beschikbare informatie op het internet), of via 'social engineering' en phishing  waardevolle informatie (betalingsprocedures, rekeningnummers, welke personen te benaderen,…) achterhaald over uw organisatie.  Zo tracht de oplichter uw vertrouwen te winnen.

    Wijziging van betalingsgegevens

    Een andere soort van oplichting bestaat erin de betalingsgegevens van een factuur te wijzigen. Naast het rekeningnummer worden vaak ook de contactgegevens (telefoonnummer/emailadres) gewijzigd zodat u bij de oplichter zelf terecht komt met informatievragen.

    Phishing mails

    Ook via phishing e-mails die aansturen op het nakijken van een factuur proberen oplichters vertrouwelijke informatie te achterhalen. Phishing mails lijken afkomstig te zijn van vertrouwde contacten (want het e-mailadres wijkt maar in beperkte mate af van een echt adres). Dergelijke mails kunnen ook bijlagen bevatten die, wanneer ze geopend worden, allerlei kwaadaardige software (malware) installeren op uw PC. De geïnstalleerde malware kan vertrouwelijke informatie onderscheppen (o.a. betalingsgegevens) en frauduleuze transacties trachten op te zetten.

    Daarom deze tips

    • Laat u niet onder druk zetten, ook al klinkt de vraag tot betaling zeer overtuigend
    • Wees extra waakzaam bij ongebruikelijke transacties.
    • Neem contact op met de leverancier als bepaalde betalingsgegevens aangepast werden
    • Geef zeker nooit uw persoonlijke codes door
    • Open geen bijlagen of links in een e-mail die u niet helemaal vertrouwt

    Bij de minste twijfel of indien u denkt een dergelijke poging tot fraude te hebben ondergaan, breng dan steeds uw (veiligheids)verantwoordelijke op de hoogte.

    Informatieveiligheid: een zaak van ons allemaal.