chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  De winnaars van de API-awards 2019 zijn bekend!

  woensdag, 27 november 2019

  Vandaag 27 november maakte Informatie Vlaanderen bekend wie de winnaars zijn van de allereerste editie van de API-awards 2019. De award voor ‘beste toepassing van een API’ ging naar Realsmart van CIB Vlaanderen vzw. De Uitdatabank van Publiq nam de award voor ‘beste API’ in ontvangst. Met de wedstrijd wil Informatie Vlaanderen de API-aanpak stimuleren.

  Voor de allereerste keer organiseerde Informatie Vlaanderen de wedstrijd 'API van het jaar'. Er werden twee awards uitgereikt. Die voor de beste API en die voor de beste toepassing van een API.

  Alle ondernemingen, overheidsinstanties en lokale besturen konden deelnemen aan de wedstrijd. De ingediende projecten moesten een link hebben met de overheid. De wedstrijd was een groot succes. Informatie Vlaanderen ontving maar liefst 24 inzendingen. Daaruit werden zes genomineerden en uiteindelijk twee winnaars gekozen.  De bekendmaking vond plaats tijdens de nocturne van Informatie Vlaanderen in het stadhuis van Gent. De nocturne wordt georganiseerd op de vooravond van de Trefdag Digitaal Vlaanderen #TDV19.

  Beste API

  De award voor beste API ging naar de Uitdatabank van Publiq, het voormalige CultuurNet Vlaanderen. Elke organisator voegt zijn evenement gratis toe via de invoerinterface beschikbaar op www.uitdatabank.be. De Uitdatabank scoorde hoog op meerwaarde, concrete resultaten en gebruiksvriendelijkheid. De interfaces zijn vlot en het is een mature API die druk gebruikt wordt. 

  De Uitdatabank haalde het van het project Lokale Besluiten als Gelinkte (Open) Data van het Agentschap Binnenlands Bestuur en Open Transport Data van de Universiteit Gent.

  Beste toepassing van een API

  De award voor de beste toepassing van een API ging naar het project Realsmart van CIB Vlaanderen vzw, de beroepsvereniging van vastgoedprofessionals. RealSmart ondersteunt vastgoedprofessionals bij het digitaal en geautomatiseerd samenstellen van verkoop- en verhuurdossiers. De jury viel voor het innovatieve en gebruiksvriendelijke karakter van de toepassing die gebruikt maakt van meer dan 50 API’s van de Vlaamse overheid. De toepassing zorgt voor veel administratieve vereenvoudiging en trekt volop de kaart van open standaarden, semantische data en linked data.

  Realsmart haalde het van het project Manyways van More Lion en Waylay en de Routeplanner Slim naar Antwerpen van Stad Antwerpen.

  API-aanpak stimuleren

  Informatie Vlaanderen is het digitaliseringsagentschap van de Vlaamse overheid. Met de wedstrijd wil Informatie Vlaanderen de API-aanpak stimuleren: eerst zorgen dat de data opvraagbaar zijn, daarna nadenken over de toepassingen die ermee gebouwd kunnen worden. API staat voor Application Programming Interface. Een API is een set aan definities waarmee softwareprogramma's onderling kunnen communiceren.

  Meer informatie?

  Meer informatie over de wedstrijd vindt u op deze pagina.