chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    Artesis Plantijn

    “Het sterkste punt is de bereidwilligheid en flexibiliteit om mee na te denken over de beste oplossing voor onze specifieke situatie”

    Artesis Plantijn is een hoge scholengroep met meer dan 11.000 studenten, verdeeld over een tiental campussen in de provincie Antwerpen. De virtuele leeromgeving van Artesis-Plantijn verschaft studenten en docenten op elk moment toegang tot hun toepassingen, bestanden en studiegegevens, waar ze zich ook bevinden. Voor deze virtuele leeromgeving steunt de school in grote mate op het Vlaamse glasvezelnetwerk.

    De uitdaging

    Een sneller intern netwerk over een groeiend aantal sites

    “In het begin hadden we enkel een internetverbinding van onze hoofdsite in de Meistraat naar de Belnet POP over het Vlaamse glas. Voor de bijsites moesten we het doen met een beperkte 2Mbit/s internetlijn. Stilaan zijn er meerdere campussen bijgekomen en wilden we al onze sites met elkaar verbinden over een eigen netwerk. Dit netwerk moest voldoende snel zijn om tegemoet te komen aan de steeds groeiende noden van onze virtuele leeromgeving.” aldus Manu Vanhooydonck, coördinator netwerken bij Artesis Plantijn.

    De oplossing

    Flexibililteit en oplossingen op maat

    Voor de netwerkconfiguratie stelde het Agentschap Wegen en Verkeer initieel een ringvormige structuur voor, maar na overleg met Artesis Plantijn over hun specifieke noden en behoeften werd uiteindelijk gekozen voor een stervormige structuur.

    Volgens Manu Vanhooydonck is dit juist het sterkste punt in de dienstverlening van AWV: de bereidwilligheid en de flexibiliteit binnen hun projectteam. “Voor nieuwe aansluitingen ging men steeds actief mee op zoek naar de oplossing die voor ons de beste prijs-kwaliteitverhouding gaf. Daarbij werd er steeds rekening gehouden met onze specifieke wensen. De configuratie van het netwerk werd ondertussen ook al succesvol uitgerold.”

    Het resultaat

    Volledige redundantie aan hoge snelheid en uitstekende probleemopvolging

    “Dankzij de uitstekende ligging in Antwerpen hebben we al onze sites kunnen verbinden over het Vlaamse glasvezelnetwerk. De overstap naar het Vlaamse glasvezelnetwerk wierp volgens Manu Vanhooydonck al snel zijn vruchten af: “Ons eerste interne netwerk had reeds een snelheid van 100 Mbit/s. Een jaar terug werd dit verhoogd naar 600 Mbit/s en ondertussen zitten we al aan 1 Gbit/s.“

    “De snelle toename in bandbreedte was enkel mogelijk dankzij de beperkte upgradekost over het Vlaamse glas en de financiering van het departement EWI”, stelt Manu Vanhooydonck. “Het laat ons toe om steeds data-intensievere projecten te kunnen ondersteunen voor onze onderzoekers en studenten.”

    Ten slotte ziet Manu ook nog een ander groot voordeel in de samenwerking met AWV: “De reactietijd bij netwerkproblemen is uitstekend. Gewoonlijk is de netwerkbeheerder van het glasvezelnetwerk al bezig aan een oplossing nog voor we het kunnen signaleren. In geval van glasvezelbreuk gaat de aannemer voor glasvezelwerken onmiddellijk ter plaatse. Via de toezichter van het Agentschap Wegen en Verkeer kunnen we de voortgang op elk moment opvolgen.”

    Dienst: Netwerktransport

    Het Vlaamse glasvezelnetwerk biedt een aantal diensten aan om uw data op een optimale manier te transporteren tussen uw sites. Dankzij ons transportnetwerk kunnen meerdere netwerkklanten tegelijk over dezelfde glasvezels communiceren zonder aan kwaliteit in te boeten. Dit zorgt voor maximale efficiëntie met minimale kosten.   

    Lees meer

    Contacteer ons