chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Over ons

  Een samenwerking tussen het agentschap Wegen en Verkeer, Het Facilitair Bedrijf en agentschap Digitaal Vlaanderen

  Het agentschap Wegen en Verkeer, Het Facilitair Bedrijf en agentschap Digitaal Vlaanderen werken sinds 1998 samen om betrouwbare glasvezelverbindingen en netwerkdiensten aan te bieden aan overheidsorganisaties. De verbindingen en netwerkdiensten zijn uitgebouwd over het oorspronkelijke glasvezelnetwerk voor telematicatoepassingen langs de Vlaamse wegen. Het agentschap Wegen en Verkeer levert connectiviteit, Het Facilitair Bedrijf neemt de totaaloplossingen voor zijn rekening.

  Waarom een eigen Vlaams glasvezelnetwerk?

  Kaart netwerkHet Vlaams glasvezelnetwerk is ontstaan vanuit de nood om telematicatoepassingen langs wegen en waterwegen op afstand te kunnen aansturen. Oorspronkelijk gebeurde dit via koperverbindingen met lage capaciteit. De opkomst van glasvezeltechnologie schiep echter nieuwe mogelijkheden.

  Glasvezeltechnologie laat quasi onbeperkte bandbreedtes toe, waardoor het interessant werd om ook overheidsgebouwen met elkaar te verbinden over het Vlaamse glasvezelnetwerk.

  Goedkeuring Vlaamse Regering
  De strategie om het glasvezelnetwerk verder uit te bouwen als basis van een veralgemeend aanbod van WAN-diensten binnen de Vlaamse overheid, werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 7 december 2012.

  Wat zijn de voordelen?

  Enkele van de voornaamste voordelen van het Vlaamse glasvezelnetwerk zijn:

  Pinpoint verbinding Vereenvoudiging Klok
  Elimineer de afstand
  tussen uw sites
  Vereenvoudig uw
  administratie

  Vertrouw op de snelste en veiligste verbinding

  Ontdek alle voordelen >

  Waar ligt het Vlaamse glasvezelnetwerk?

  Momenteel bestaat het Vlaamse glasvezelnetwerk uit meer dan 2000 km glasvezeltrajecten. Deze liggen voornamelijk langs autosnelwegen, bepaalde gewestwegen en belangrijke waterwegen. 70% van deze trajecten werd gefinancierd door het agentschap Wegen en Verkeer met als voornaamste doel het op afstand aansturen van hun telematicatoepassingen.
  Onderstaande kaart geeft een overzicht van de belangrijkste trajecten.

  plan glasvezelnetwerk

  Historiek

  Jaren ‘60 Aanleg eerste koperverbindingen
  Doel: aansturen van telematicatoepassingen op afstand
  Jaren ‘90

  Koperverbindingen worden geleidelijk vervangen en uitgebreid met glasvezelverbindingen.
  Grote hoeveelheden data kunnen nu over grote afstanden getransporteerd worden
  Doel:
  • Aansturen telematicatoepassingen op afstand
  • Vlaamse administraties met elkaar verbinden over uitgestrekt eigen netwerk

  Vandaag

  Het Agentschap Wegen en Verkeer biedt connectiviteit aan over het door de jaren heen uitgebreide Vlaamse glasvezelnetwerk. Dit netwerk is ondertussen ook verbonden met een aantal belangrijke commerciële datacenters. Verschillende overheidsorganisaties hebben op dit glasvezelnetwerk rechtstreeks hun eigen netwerken uitgebouwd.

  Het Facilitair Bedrijf heeft op deze laag-2-transportdiensten een IP-infrastructuur gebouwd op basis van de MPLS-technologie (Multi-Protocol Label Switching). Deze is gebouwd volgens dezelfde architecturale principes en technologieën als in gebruik door de commerciële operatoren.

  De gezamenlijke infrastructuur van Het Agentschap Wegen en Verkeer en Het Facilitair Bedrijf verbindt momenteel ruim 500 locaties van Vlaamse overheidsentiteiten, waaronder o.a. de beide centrale datacenters, uitgebaat door Het Facilitair Bedrijf. Medewerkers kunnen hierdoor communiceren en functioneren als één groot geheel.

  Enkele van onze klanten