chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  IAO wil anders organiseren en daarmee...

  • Economische meerwaarde realiseren (i.f.v. performantie: Efficiëntie en effectiviteit vd organisatie verhogen met het oog op meer slagvaardige organisaties (in termen van efficiëntie, flexibiliteit, kwaliteitsvolle werking, innovatief en duurzaam karakter))
  • Sociaal maatschappelijk MEERWAARDE realiseren. Kwaliteit van de arbeid verbeteren en hierdoor meer “actieve” jobs creëren waarin mensen fysiek en mentaal in staat zijn om langer te werken mét goesting.

  Meer mensen aan de slag houden, in actieve en aantrekkelijke jobs binnen slagvaardige en wendbare organisaties.

  Wat kan u in deze toolbox terugvinden en hoe kan u deze gebruiken?

  In deze toolbox krijgt u een “klassiek” werkplan mee dat ingaat op een globale veranderproces (inclusief de hertekening van de organisatiestructuur). Maar u maakt best een projectplan op maat van uw organisatie op, waarbij afgewikte keuzes worden gemaakt over de nodige acties en de stappen.

  De theorie rond IAO is vrij complex en ook de trajectaanpak is eerder “specialistisch” te noemen. In die zin is deze toolbox vooral bruikbaar als eerste informatiebron en om zicht te krijgen op mogelijke impact van IAO op een organisatie

  Doorlooptijd

  U moet rekenen op 3-5 maanden tijd om een nieuwe innovatieve organisatiestructuur uit te tekenen. Deze tijdspann is afhankelijk van de betrokkenheid en beschikbaarheid van het management en eventueel andere sleutelpersonen in de organisatie.

  Eenmaal de nieuwe structuur is uitgetekend en gevalideerd, staat de organisatie voor de implementatie van het ontwerp en start het echte veranderingstraject. Reken hier op 3-5 maand intensief werken aan het afstemmen van de organisatiesystemen (overleg, rapportering,…) op niveau van het management, afdeling en teams.

  Implementatie van een IAO-structuur vergt niet enkel wat schuiven met stoelen. Het gaat vaak om het ingrijpen op het DNA van de organisatie en vergt dus voortdurende aandacht voor en vanuit leiderschap. Succes is enkel mogelijk als men parallel in een ontwikkeltraject voor leidinggevenden en medewerkers voorziet en als men gericht bouwt aan een cultuur die de gemaakte keuzes ondersteunt.

  NOOT: In de praktijk kan u in het implementatietraject uiteraard verschillende snelheden inbouwen en het te bereiken doel spreiden over meerdere jaren. Het wordt dan een doel waar stap voor stap naar geëvolueerd wordt, rekening houdend met de belasting, de spankracht, de organisatiepolitieke context en met de veranderingsbereidheid van de organisatie, haar leidinggevenden en haar medewerkers.

  Voor wie is deze toolbox?

  P&O, staffuncties: te gebruiken als eerste kennismaking, om inzicht te verwerven in mogelijk stappenplan, om advies te kunnen geven aan management

  Management: als eerste kennismaking

  Projectleiders IAO: als inspiratiebron en naslagwerk