chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Toolbox werkvormen

  Of het nu gaat om beleidsbepaling samen met belanghebbenden, een beslissing nemen met uw team of creatieve oplossingen zoeken met diverse experts, door de juiste werkvorm correct in te zetten, verhoogt uw kans op een kwalitatief en duurzaam resultaat.

  In deze toolbox ontdekt u heel wat praktische werkvormen om het onderste uit de kan te halen met uw groep: van SWOT tot Visbokaal, van Worldcafé tot GPS-tool.

  Wat vindt u in deze toolbox en hoe kan u de toolbox gebruiken?

  In deze toolbox kan u diverse werkvormen terugvinden die u kan inzetten in facilitatieopdrachten tijdens studiedagen, teamdagen, workshops, adviesopdrachten, veranderingsprocessen, … Het gaat altijd over groepsprocessen met een bepaald doel. Het doel kan beleidsvorming zijn, een betere werking van een team/afdeling realiseren, prioriteiten stellen of een beslissing nemen ... maar ook een breder maatschappelijk doel.

  Waarom deze toolbox?

  Deze toolbox geeft toegang tot frequent gebruikte werkvormen binnen de Vlaamse overheid aan iedereen die gevraagd wordt om een actieve rol te spelen in groeps-interventies. We willen hiermee vooral meer interactiviteit, betrokkenheid en participatie realiseren binnen beleids-, veranderings- en beslissingsprocessen, binnen initiatieven van de Vlaamse overheid in het algemeen of die nu op de eigen organisatie, belanghebbenden of de burger gericht zijn.

  De toolbox is een aanvulling op andere initiatieven die het Agentschap voor Overheidspersoneel neemt op vlak van faciliteren en adviesverlening.

  Wat moet u weten voor u met deze werkvormen aan de slag gaat?

  Als facilitator hebt u een specifieke rol:

  • U bewaakt het proces maar komt niet tussen in de inhoud
  • Bij de start van een (facilitatie)opdracht leidt u de interventie altijd in. U vertelt de deelnemers wat u gaat doen:
   • Context schetsen
   • Objectief bepalen
   • Rollen verduidelijken
   • Procedure uitleggen (agenda met stappenplan)
   • Interacties regelen
  • Aan het einde van een facilitatieopdracht maakt u een debriefing. U vat samen welk materiaal u uit de workshop hebt gehaald, wat u ermee zal doen en wanneer u deelnemers op de hoogte zal brengen van het resultaat.

  Facilitatorenpool

  Meer informatie en contact

  Opleidingen Faciliteren van groepen

  Er worden op regelmatige basis opleidingen Faciliteren van groepen georganiseerd. Data en inschrijven zijn terug te vinden op het vormingsweb.