Draadloos netwerk (WLAN of wifi)

Draadloos netwerk voor medewerkers en bezoekers van de Vlaamse overheid

De gebouwen van de Vlaamse overheid die beheerd worden door Het Facilitair Bedrijf zijn voorzien van een gratis draadloos netwerk. In andere overheidsgebouwen kunnen we dit tegen betaling verzorgen.
Medewerkers kunnen via het draadloos netwerk “VO Medewerkers” een verbinding maken met:

 • het internet
 • bureauticanetwerk: enkel GID klanten
 • het netwerk van hun eigen entiteit (wifi in de grote kantoorgebouwen): niet-GID klanten

Bezoekers en externe medewerkers kunnen via het draadloos netwerk “VO Bezoekers” een verbinding maken met het internet.

VO Events
Het draadloze netwerk “VO Events” kan tijdens een evenement in de grote kantoren(*) worden geactiveerd zodat bezoekers een verbinding kunnen maken met het internet.
Bezorg Facilipunt ten laatste 5 werkdagen voor het evenement de volgende gegevens:
 • Datum van het evenement
 • Locatie (gebouw + verdieping)
 • Contactpersoon (organisator)

(*) VO Events kan alleen geactiveerd worden in volgende gebouwen: Arenberg, VAC Antwerpen (Anna Bijns), VAC Brugge (Jacob Van Maerlant), Conscience, Ellips, Hotel Errera, Ferraris, VAC Gent (Anna Bijns), VAC Hasselt (Hendrik Van De Veldeke), VAC Leuven (Dirk Bouts), Herman Teirlinck.

Fysiek gedeeld, logisch gescheiden
De draadloze netwerken worden centraal beheerd, hebben gedeelde licenties en maken gebruik van de supersnelle internetverbinding en het backbone netwerk van de Vlaamse overheid.

Technische informatie
Overal is de 802.11n standaard geïnstalleerd met draadloze verbinding tot 100 Mbps. Nieuwe installaties hebben de nog snellere 802.11ac standaard en zijn zo geschikt voor de eisen die Unified Communications zullen stellen.

VO WLAN
Geselecteerde beheerde devices, met name laptops, verbinden nog via het oude “VO WLAN” draadloos netwerk. Dit is een uitdovende situatie, ook die toestellen zullen het netwerk “VO werknemers” gaan gebruiken. “VO WLAN” zal daarna verdwijnen.

Voordelen

 • duim omhoogGeen investeringen in draadloos netwerkinfrastructuur
 • Goede wifiverbinding door een optimale plaatsing van de access points
 • Geen personeel nodig om uw draadloos netwerk te beheren
 • Schaalvoordeel door gezamenlijke inkoop met andere entiteiten
 • 24/7 monitoring van het netwerk, bij defecten zijn we binnen 4 uur ter plaatse
 • Supersnel internet via de 2 x 10 Gbit-verbinding van de Vlaamse overheid

Waar is dit beschikbaar?

pinpoint waarOp dit moment is dit draadloos netwerk beschikbaar in de 15 grote kantoorgebouwen van de Vlaamse overheid en circa 50 buitensites. Er loopt een project om dit draadloos netwerk ook beschikbaar te maken op de resterende buitensites.
Het is niet toegestaan om zelf WLAN access points te installeren in gebouwen waar het draadloos netwerk aanwezig is. Naast de logistieke chaos die dit met zich zou meebrengen, zou de onderlinge interferentie te groot worden.

Hoe wordt u geholpen bij problemen?

klokU kunt 24/7 terecht bij onze servicelijn. Bij storingen zijn wij binnen 4 uur ter plaatse.

Wat kost het?

prijsHet draadloos netwerk wordt gratis aangeboden in gebouwen van de Vlaamse overheid die door Het Facilitair Bedrijf beheerd worden.
Als dit draadloos netwerk nog niet geïnstalleerd is in uw gebouw en u wilt niet wachten tot wij het aanleggen, dan kunt u dit zelf bestellen via een werkaanvraag. Let wel, de kosten van deze werken zijn dan voor u, maar de infrastructuur zal eigendom zijn van de Vlaamse overheid.

Interesse?

contactBent u geïnteresseerd in dit aanbod, wenst u meer informatie of een vrijblijvende kostenraming? Wij bekijken graag samen met u de mogelijkheden.

Contacteer ons

Deze diensten kunnen ook interessant zijn voor u: Lokaal netwerk (LAN), Interlokaal netwerk (WAN), Gemeenschappelijke ICT-dienstverlening, Wifi in de grote kantoorgebouwen.

De uitdaging was groot, maar het resultaat geslaagd, dankzij de flexibele samenwerking tussen bekwame technici & creatieve geesten. Een hele geruststelling dat Bilzen Mysteries kan blijven rekenen op onomstootbare support voor een magisch voorstelling.
Geert Werkers, Executive Producer Bilzen Mysteries